Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Erzsebet_hava_Katalin_aga1

Erzsébet hava, Katalin ága

November 19-én ünneplik a névnapjukat az Erzsébetek. A népi időjóslás úgy tartotta, ha ezen a napon esik a hó, akkor fehér karácsony várható, ám ha enyhe az idő, akkor év végi ünnepünk idején sem kell erős fagyokra számítani.
Erzsébetéhez hasonlóképpen népszerű név és névnap Kataliné november 25-én. Ki ne ismerné a mondást: „Ha Katalin kopog, karácsony locsog”? Számtalan férjjósló praktika fűződik e naphoz. Az egyik ilyen: az eladósorban lévő lányok vízbe állítanak egy gyümölcsfaágat – Katalin-ágat, -gallyat –, és ha az karácsonyig kizöldül, hamarosan megérkezik a kérő.
Mindkét névnap jó alkalom arra, hogy ünnepi ételsorral vendégeljük meg a számunkra kedves Erzsébeteket és Katalinokat!

Sajtos gomba, töltve

Egyszerű csiperkegombából 60 dekát vásárolunk, a nagyobb gombafejeket kiválogatjuk. Lehetőleg személyenként 4 nagyjából egyforma gombafejet választunk, és megmosva félretesszük, ezeket töltjük meg később. A többi gombát is megmossuk, a homokos talpukat levágjuk, és a szárukkal együtt apróra vágjuk.
Finomra aprítunk 1 nagyobb fej vöröshagymát, és 3 deka zsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított gombákat, sózzuk, őrölt fehér borssal és 1 csokor frissen vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, s néhány percig gyengéden megkapatjuk. Hozzákeverünk 5 deka sűrített paradicsompürét, 1 deci száraz fehérbort, majd pépsűrűségűre főzzük. Végül beleütünk 1 tojást, és belekeverünk 5 deka zsemlemorzsát.
Ezzel az ízes, gombás masszával megtöltögetjük a félretett gombafejeket, és mindegyiket 4 deka vajjal kikent tűzálló edénybe sorakoztatjuk. A tetejükre vékonyra szelt sajtot fektetünk (a legjobb a füstölt vagy a Pannónia), majd meglocsoljuk 4 deka olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben 10-12 percig, a sajt megpirulásáig sütjük.
Párolt rizzsel vagy burgonyapürével kínáljuk, és vagy abból a száraz fehérborból kortyolgassunk hozzá, amiből a töltelékhez használtunk, vagy pedig idei újborból, a 11 fokosra hűtött soltvadkerti cserszegi fűszeresből igyunk annak gyümölcsös zamatáért! Erzsebet_hava_Katalin_aga2

Csirkemell gulyáslegény kedvére

Szükséges hozzá: 1,2 kilogramm burgonya, 2 közepes vöröshagyma, 4-4 húsos zöldpaprika és paradicsom (ez el is maradhat), 4-5 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál Csípős Arany vagy Erős Pista, 2 deciliter tejföl.
Lapjában bevágunk, széthajtunk, kissé kiverünk 4 közepes nagyságú fél csirkemellfilét, majd 1 kiskanál csípős gulyáskrémmel megkenjük a hússzeleteket. Lereszelünk 16 deka füstölt sajtot, rászórjuk a húsra, aztán feltekerjük. Enyhén megsózzuk, majd szeletenként 2-2 szalonnával (összesen 12 deka húsos sliced baconnal) körbetekerjük. Félrerakjuk a hűtőbe, hogy az ízei egy kicsit összeérjenek.
A körethez sós vízben, héjában, megfőzünk 1,2 kg burgonyát, leszűrve hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és fél centi vastag karikákra szeljük. Amíg a krumpli kihűl, megtisztítunk 2 közepes vöröshagymát és 30 deka csiperkegombát.
Ezután kicsumázunk 4 húsos zöldpaprikát, kimetsszük 4 szem paradicsom szárát. A hagymát finomra vágjuk, és 5 evőkanál olajon, közepes lángon 4-5 perc alatt szalmasárgára sütjük. A cikkekre vágott gombával sütjük egy ideig, kevergetve, nehogy leégjen.
A paprikát és a paradicsomot 2-2,5 centis kockákra vágjuk, a hagymás gombához adjuk, 5-6 percig együtt pirítjuk, pároljuk. Ezután kb. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, pirospaprikával fűszerezzük, 1 mokkáskanál csípős paprikakrémmel tüzesítjük, majd hozzáadunk 2 deci tejfölt, és 2-3 percig forraljuk, ez idő alatt kellően besűrűsödik.
A burgonyát egyenletesen egy közepes méretű tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük el, és nyakon öntjük a gombás-tejfölös „lecsóval”. Az előkészített csirkemelleket a tetejére fektetjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 Celsius-fokon) 20-25 percig sütjük. Száraz vörösbor illik hozzá.

Omlós kevert kocka

Az omlós tésztához 50 deka finomlisztet elmorzsolunk 25 deka vajjal vagy sütőmargarinnal. Megsózzuk fél mokkáskanál sóval, majd összedolgozzuk 10 deka kristálycukorral, 2 egész tojással, fél citrom reszelt héjával és 4 evőkanál zamatos fehérborral (ha nincs, megfelel a víz is). Folpackba csomagoljuk, fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben sütőpapírral kibélelünk egy magas peremű, 35x25 centis tepsit úgy, hogy a papír túllógjon az oldalán, mert ennek segítségével könnyű lesz kiemelni a kész süteményt. A pihentetett omlós tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük, és villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon) 8 perc alatt elősütjük.
Amíg sül, a kevert tésztához habosra keverünk 15 deka puha (szobahőmérsékletű) vajat 15 deka kristálycukorral, beledolgozunk egyenként 4 tojássárgáját, és hozzáadjuk jól megmosott fél citrom lereszelt héját. Összeforgatunk 15 deka finomlisztet 1 kiskanál sütőporral, és az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk.
Az elősütött omlós tésztát megkenjük 25 deka jól kikevert, sütésálló sárgabaracklekvárral, és rásimítjuk a kevert tésztát. A sütőbe visszatolva változatlan lánggal 15-16 percig sütjük, elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizzük. Egy pohárka félédes, 12 fokosra hűtött tokaji furminttal kísérjük el! Erzsebet_hava_Katalin_aga3

Járay Mari