Igy_mulattak_a_hegyvideki_ifjak

Így mulattak a hegyvidéki ifjak

A XVIII. Hegyvidéki Néptánc Találkozón kétszázötven kamasz hívta időutazásra a MOM Kulturális Központ közönségét. A Virányosi Közösségi Ház szervezésében nagykorúvá érő fesztivál az idén is zajos sikert aratott.

A női mosdóban szebbnél szebb lányok fonták a hajukat, díszítették selyemszalaggal a frizurájukat. Orcájukat piperével pirosították, ajkaikat rúzzsal csinosították. A tükör előtt fésűk és csattok hevertek, a földön egy elhagyott keszkenő várt gazdájára. „Lányok! Siessetek, mindjárt kezdünk!” – törte meg a lázas készülődést egy idősebb hölgy. A leányok még vetettek magukra egy utolsó pillantást, majd fodros szoknyácskájukban kivonultak az előtérbe, ahol már izgatottan várták őket a türelmetlen legények.
A MOM Kulturális Központ színháztermében kihunytak a fények. „Kezdődik, kapcsold be a kamerát!” – kérte férjét egy anyuka, aki szemmel láthatóan alig várta, hogy gyermeke pódiumra lépjen. Az Újbudai Babszem Táncegyüttes Kisgarabonciás csoportjának Körtéfa című szatmári verbunkja és csárdása, valamint Nagy Albert és zenekara azonnal jókedvre derítette a publikumot.
A XVIII. Hegyvidéki Néptánc Találkozón a Sashegyi Néptánc Együttes, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola és a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Iskola mellett – most először – az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola diákjai is megmutatták a folklór szépségeit. „Nagyon sokat gyakoroltunk, a kerületi népdalversenyen is ezzel léptünk fel, ott első helyezést sikerült elérnünk” – avatott be Kata, aki társaival népdalcsokrot adott elő.
A közel kétórás mulatságon a többi között szatmári verbunk, csárdás, Galga-menti, moldvai és somogyi tánc is látható volt a színpadon. „A fesztivál bemutatkozási lehetőséget ad azoknak, akik iskolájukban tanórák keretében vagy különböző néptánccsoportokban tanulják az autentikus magyar táncokat, valamint azoknak a népzenét, népdalokat szerető, ápoló diákoknak, akik a kerületi és budapesti népdalversenyen helyezést érnek el” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki megköszönte a gyerekeknek, hogy szorgalmas gyakorlással és lelkesedéssel készültek a fellépésre, valamint szüleiknek, akik fontosnak tartják, hogy gyermekeik megismerjék, műveljék, ezáltal tovább örökítsék néptáncainkat, népi hagyományainkat.
A hangulatos délelőttön Szvorák Katalin csodaszép hangjával hívta nosztalgiázni a megjelenteket. „Higgyétek el, nagyon egészséges lelkületű felnőttek lesztek. Tisztelitek a saját kultúrátokat, teljes testetekben zenéltek. Jó volt látni benneteket! – szólt a fiatalokhoz az énekművész, aki azt is hozzáfűzte, hogy az énekes fellépők óriási bátorságról tettek tanúbizonyságot, hiszen hatalmas feladat, amikor valakinek egyedül kell színpadra állnia. – Én a mai napig izgulok, de ettől lesz emelkedett az előadás.”
A műsor végén a Kós Károly iskolába járó Kállay Zórával beszélgettünk, aki kalotaszegi népdalokkal tette még emlékezetesebbé a találkozót. „Nagyon örülök, hogy itt lehettem. Kiskorom óta néptáncolok és énekelek, azonnal beleszerettem a műfajba” – mesélte a tizenkét éves kamasz, aki mindenféle zenét hallgat, de úgy érzi, a magyar népzenénél szebb muzsikával még soha nem találkozott.

Boussebaa Mimi