Kazettas_magnok_a_hulladekgyujtesen

Kazettás magnók a hulladékgyűjtésen

Több mint egy évtizede szervez papír-, elektronikai hulladék- és akkumulátorgyűjtést az önkormányzat. A környezetvédelmet népszerűsítő, tavasszal és ősszel meghirdetett akciókat a kezdetektől a Feparec Kft. bonyolítja, a cég minden évben a polgármesteri hivatal előtt, valamint a Fodor utca–Pagony utca kereszteződésében alakítja ki az alkalmi átvevőpontokat, ahol a papírhulladék mellett – ennek kilójáért tíz forintot adnak – a veszélyes anyagnak minősülő akkumulátorokat, elemeket és elektronikai eszközöket is átveszik.
Ezúttal is sokan igénybe vették a szolgáltatást, volt, aki egy-két kisebb konyhai gépet, vagy épp rádiót vitt, mások papírral, régi tévékkel megrakott autókkal érkeztek. Az előző évekhez hasonlóan számítógépekből, nyomtatókból, monitorokból és régi, katódos televízió-készülékekből gyűlt össze a legtöbb, ezeken kívül most meglepően sok kazettás magnó került a Feparec Kft. teherautójára.
Két nagydoboznyi számítógép-alkatrésszel, valamint konyhai gépekkel érkezett a polgármesteri hivatal előtti gyűjtőpontra Molnár Gyula. Mint a Németvölgyben élő mérnök elmondta, az áprilisi akciót követően kérte meg a családtagjait és ismerőseit, hogy hozzák el neki a kidobandó elektromos eszközeiket. „A környezetemben azt tapasztaltam, sokan azért nem csatlakoznak a felhíváshoz, mert úgy gondolják, egy-egy kisebb készülék kedvéért nincs értelme idejönni. Ezért döntöttem el, hogy segítek, és megszervezem az otthoni begyűjtést” – mondta.
A tapasztalatok szerint több társasházban hasonlóan jártak el a lakók, ennek is köszönhető, hogy végül közel egy tonna papír és tíz köbméter elektronikai hulladék jött össze. Az előbbiből újrafelhasznált papírt gyártanak, az akkumulátorokat felújítják, míg az elektromos eszközöket a Feparec a saját szétszerelő üzemében dolgozza fel. Az értékes anyagok kinyerése után a maradékot fajta szerint szétválogatják, majd a különböző gyártási folyamatok során felhasználható darálékot készítenek belőlük.

mm.