Kedvezo_valtozas

Ismét fogad hegyvidékieket a Maros utcai labor

A Budavári Önkormányzat fenntartásában működő Maros utcai szakrendelőben a nyár végén a helyszínen tájékoztatták a nem I. kerületi betegeket, hogy a társadalombiztosítási finanszírozás korlátai miatt már nem tudják fogadni őket laborvizsgálatokra. Az intézmény környékén élő hegyvidéki lakosokat, akik eddig igénybe vették az ellátást, meglehetősen váratlanul érte az intézkedés.
A problémáról az érintettek szeptember közepén értesítették a körzet képviselőjét, dr. Bernyák Adriennt, aki a helyzet rendezése érdekében azonnal tárgyalásokat kezdett Pokorni Zoltán polgármesterrel, valamint az egészségügyi területtel foglalkozó alpolgármesterrel, Kovács Lajossal. Ezek eredményeképpen néhány nappal ezelőtt Kovács Lajos és dr. Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának vezetője megállapodott arról, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat finanszírozza a XII. kerületi betegek laborvizsgálatainak pluszköltségeit a Maros utcai szakrendelőben, amennyiben oda utalja be őket a háziorvosuk.
„Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a Maros utcai rendelőt felkeresők laborvizsgálatainak teljes költségét egy meghatározott beteglétszámig fizeti, afölött viszont már csak a költségek egy részét állja. Ha tehát túl sok a vizsgálat, az ellátás jelentős veszteséget termel az intézménynek” – foglalta össze a finanszírozási gondok hátterét Kovács Lajos. Az alpolgármester szerint érthető, ha az I. kerület által fenntartott szakrendelő a helyi betegek ellátását tekinti elsődlegesnek, hiszen nem törvényi kötelessége a más kerületekből érkezők kiszolgálása. Azt azonban problémásnak tartja, hogy a rendelőnek nincs tájékoztatási kötelezettsége a hegyvidéki háziorvosok vagy az önkormányzat felé abban az esetben, ha felfüggeszti a XII. kerületiek ellátását.
Kovács Lajos hangsúlyozta: a Hegyvidéki Önkormányzat a lehető leggyorsabban rendezte a felmerülő problémát. Azután, hogy értesültek a gondokról, egy héten belül ismét megnyílt a Maros utcai rendelő laborja a hegyvidékiek előtt. A kedvező változásról már értesítették a kerületi háziorvosokat.

sz.