Koszonet_az_elottunk_jaro_generacionak2

Köszönet az előttünk járó generációknak

Több mint hatszázan vettek részt az önkormányzat és a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ idősek világnapja alkalmából rendezett programján. A 101. életévét az idén betöltő dr. Bartha Istvánt a kerületi vezetői külön köszöntötték az ünnepségen.

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik, tudod, lassan minden olyan valóságos lesz, mindennek megismered értelmét…” – ez a Márai Sándor-idézet fogadta az idősek világnapja alkalmából rendezett műsorra érkezőket a MOM Kulturális Központban. A több mint hatszáz vendéget üdvözlő Pokorni Zoltán örömét fejezte ki amiatt, hogy ismét sokan elfogadták az önkormányzat és a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ meghívását.
„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött – kezdte beszédét Sütő András gondolatát idézve a polgármester, majd hozzátette: – a mi felelősségünk, mit kezdünk azzal az örökséggel, amit az előttünk járó generációk ránk hagyományoztak, képesek vagyunk-e megóvni, jobbá, szerethetőbbé tenni a világot. Mindenekelőtt azonban köszönetet kell mondanunk nekik mindazért, amit tőlük kaptunk.” Pokorni Zoltán szerint éppen erről, a köszönetről szól az idősek világnapja.

Egyre többen használják a szépkorúak kifejezést, amit sajnos nem minden idős ember gondol igaznak, mert nem érzik örömtelinek a helyzetüket – folytatta a polgármester. Éppen ezért az önkormányzat arra törekszik, hogy megkönnyítse, derűsebbé, szebbé tegye a nyugdíjasok mindennapjait. Ezt a célt szolgálja a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ és az önkormányzat segítségével a közelmúltban életre hívott Szépkorúakért a Hegyvidéken program is, amely egyszerre ad feladatot és biztosít társaságot az időseknek.Koszonet_az_elottunk_jaro_generacionak1„Azt szeretnénk elérni, hogy ne legyen egyetlen egy magára hagyott idős ember sem a Hegyvidéken, mindenkinek legyen segítsége, társasága, valaki, akivel beszélgetni is tud” – beszélt a program fő céljáról Pokorni Zoltán, hangsúlyozva, hogy a tapasztalatok szerint az idősek elsősorban nem a betegségek, vagy a pénzhiány miatt látják kevésbé szépnek a nyugdíjas éveket – sokkal inkább arról van szó, hogy feleslegesnek érzik magukat. Ezen változtatna a Szépkorúakért a Hegyvidéken, amelyhez már eddig is sokan csatlakoztak, köztük olyanok, akik nemrég mentek nyugdíjba. A polgármester szerint a program összehozza a segíteni akarókat és a segítségre szorulókat, amire a hivatalos intézményi keretek közt nem mindig nyílik lehetőség.
Pokorni Zoltán és Kovács Lajos alpolgármester közösen köszöntötte fel a 101. életévét az idén betöltő dr. Bartha Istvánt, akinek a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ ajándékaival kedveskedtek. Dr. Bartha István 1913-ban Szegeden született, az ottani piarista gimnáziumban érettségizett, 1938-ban doktorált. Egész életében a közgazdasággal és a kereskedelemmel foglalkozott, a Délker vállalat vezérigazgatójaként 1978-ban ment nyugdíjba. Ezt követően az Intertouristnál külföldi kiállításokat szervezett. Négy gyermeke, hét unokája és hét dédunokája van.
Az ünnepség színpadi produkciókkal folytatódott: először ifj. Balázs János zongoraművész Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját játszotta el, majd Szersén Gyula Jászi Mari-díjas színművész prózai előadása következett. Kállay Bori és Berkes János Érdemes művészek operettválogatással szórakoztatták a közönséget, a műsor zárásaként pedig a meglepetésvendég, Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész és zenekara lépett fel. A rendezvény valamennyi vendége – a Hegyvidéki Gondozási Központ, a CBA, a Hegyvidéki Önkormányzat és Mága Zoltán felajánlásának köszönhetően – ajándékcsomagokkal térhetett haza.