Megujult_eredei_jatszoter_a_Libegonel1

Megújult erdei játszótér a Libegőnél

Teljesen átalakult a Libegő felső végállomása mellett található erdei játszótér, amely a környezetbe illeszkedő új játékokkal, valamint fából készült növény- és állatfigurákkal egészült ki a rekonstrukció során. Az átépítés tervezési folyamatába az önkormányzat civilszervezeteket is bevont, amelyek hasznos javaslatokkal segítették a tervezők munkáját.

„Befejeződött a Libegő felső végállomása mellett található játszótér rekonstrukciója, a kiránduló családok már birtokba vehetik az új játszóeszközöket” – jelentette be a kerület alpolgármestere. Váczi János elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tavasszal vette át a Normafa környéki erdőterület vagyonkezelését, ezt követően azonnal megkezdte a meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő János-hegyi játszótér újjáépítésének előkészítését. A kivitelezési munkálatokat az önkormányzat idei, nagyszabású rekonstrukciós programja keretében végezték el: ebben az évben összesen kilenc játszótéren történtek jelentős fejlesztések.
Az alpolgármester hangsúlyozta: a játszótér-felújítások tervezésébe bevonták a környékbeli családokat annak érdekében, hogy a különböző korosztályú gyerekek élvezettel, ugyanakkor biztonsággal tudják használni a megújuló játszóhelyeket. A János-hegyi játszótér rendbetételét széles körű egyeztetés előzte meg, hiszen jó időben az egész városból érkeznek ide családok, valamint a védett erdei környezet miatt a természetvédelmi szempontoknak is maximálisan érvényesülniük kellett. Az önkormányzat által kezdeményezett megbeszélésen több környezetvédelmi szervezet mellett a mozgássérültek és a nagycsaládosok egyesületeinek képviselői is részt vettek, akik hasznos javaslatokkal segítették a tervezők munkáját.Megujult_eredei_jatszoter_a_Libegonel2A tervezést végző Objekt Tájépítész Iroda munkatársa, Pécsi Máté elmondta, hogy a civilek több praktikus kérését is beépítették a koncepciójukba, így például az elképzeléseikben szereplő fapallós járórészeket a babakocsival közlekedők, valamint a kerekes székesek érdekében klinkertégla burkolattal helyettesítették. A környezettudatos szemlélet jegyében a használható állapotú régi játékokat felújították, ezek mellett pedig több új, főként fából készült játszóeszközt helyeztek ki: fészekhintát, rugós hintákat, továbbá egy kisebb és egy nagyobb, csúszdával, kapaszkodókkal és mászókötelekkel felszerelt kombinált mászókát.
Tömörfából készített új padok és hulladékgyűjtők is vannak a téren, valamint az erdei tematikához kapcsolódva festett fafigurák – bagoly, béka, csiga, különféle gombák, például vargánya, légyölő galóca és csiperke – teszik még hangulatosabbá a játszóteret. Ütéscsillapítási célból nem a máshol megszokott gumilapokat rakták le, hanem az erdei környezetbe jobban illő fakérget, valamint homokot szórtak a talajra. A tervező kiemelte: az új játszótér minden részletében megfelel a szigorú biztonsági előírásoknak.

d.