Mesekkel_unnepeltek

Mesékkel ünnepeltek

Immár tíz éve ünneplik meg országszerte a magyar népmese napját Benedek Elek születésének évfordulóján. Az olvasást, a magyar kultúrát és a hagyományok ápolását népszerűsítő programokhoz csatlakozva a Jókai Klub meseíró pályázatot hirdetett „A ló szőre ragyog, mint az arany” címmel, aminek az eredményhirdetését a Lívia-villában tartották.
A felhívásra nem csupán a kerületből, hanem az egész országból érkeztek mesék, több mint hetven. Ezeket Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő és Sándor Csilla, a Csodaceruza irodalmi magazin alapító szerkesztője értékelte.
„Jó volt megtapasztalni, hogy a gyerekek olvassák a magyar népmeséket, a történetek kilencvenkilenc százaléka Elek apót idézte” – mondta Sándor Csilla, aki szerint jó néhány megoldásban a népmesei elemek a mindennapi életből merített és saját ötletekkel keveredtek. Feltűnt a sárkány, a király legkisebb fia és persze a mindenkit legyőző szegénylegény, ami azt bizonyítja, hogy a népmese a televíziós mesék ellenére sem ment ki a divatból. Az értékeléskor a fogalmazás, a mondatszerkesztés és a stílus mellett az eredetiség döntött – hangsúlyozta Sándor Csilla.
Az okleveleket és az ajándékokat a nyerteseknek átadó Kányádi Sándor elmondta, hogy a világot egyre inkább a képek uralják, van olyan ország, ahol már a kézírást sem tanítják mindegyik iskolában. A költő szerint azonban ez nem is akkora baj, mert így a költészet visszatérhet az írásbeliség előtti hőskorba, amikor a verseket mondták és énekelték.
„Kosztolányi Dezső egyszer kijelentette, hogy a leérettségizett francia gyerek képes megírni hibátlanul egy regényt, a magyar viszont legfeljebb egy kérvényt. Most viszont kiderült, hogy az általános iskolások a mesékkel is nagyszerűen elboldogulnak, amire mindannyian büszkék lehetünk” – foglalta össze tapasztalatait Kányádi Sándor.
Az eredményhirdetés zárásaként Gryllus Vilmos programja szórakoztatta a gyerekeket, Kányádi Sándor megzenésített verseiből és más gyerekversekből adott elő néhányat. A pályázat valamennyi díjazottja értékes ajándékot és újság-előfizetést kapott, míg az alsó tagozatos kategóriában győztes Száva Sára (Jókai Mór iskola) és a felsősök közt elsőként végző Édes Rebeka (Szilágyi Áron Református Gimnázium, Kiskunhalas) meséje megjelenik a Csodaceruza magazin következő számában.

-os