Nemes_celra_gyultek_az_5_forintok

Nemes célra gyűltek az ötforintok

Dobfelszerelést kaptak a Fekete István iskola diákjai a Hegyvidék Kártya jótékonysági akciójának eredményeképpen, amit Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Lajos alpolgármester adott át nekik. A tanulók zenei fejlesztéséhez szükséges hangszert az új Multipont gyűjtőkártyához kapcsolódó „Többet tehet, mint gondolná” programban összegyűlt támogatásból vásárolták.

Több mint hétezren szavaztak a Hegyvidék Kártya honlapján, hogy a szerintük legmegfelelőbb célra fordítsa az önkormányzat azt a pénzt, amely a Multipont-rendszer és a MOL támogatásával gyűlt össze május 15. és szeptember 15. között. A Kovács Lajos alpolgármester által koordinált jótékonysági programban mindenki részt vett, aki ebben az időszakban a Mészáros utcai vagy az Istenhegyi úti MOL-benzinkútnál tankolt, és használta az új Hegyvidék Kártyát.
Egy liter benzin után minden ilyen alkalommal öt forintot írtak jóvá a program számára, és ezt a pénzt a határidő leteltével félmillió forintra egészítette ki a MOL. Az így kapott összeget három lehetséges célra fordíthatta az önkormányzat, ezekre lehetett szavazni.
Az egyik cél egy kerületi gyermekrendelőben kialakítandó játszósarok lett volna, a másik szociális és kommunikációs készségfejlesztő eszközök vásárlása az autista és Asperger-szindrómás gyerekekkel foglalkozó Egy Másik Út Tanácsadó és Terápiás Központ számára. A „befutó” végül a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola lett: a sérültekkel foglalkozó gyógypedagógiai intézmény a diákok zenei fejlesztéséhez szükséges ritmushangszerekre pályázott, és az internetes voksolás eredményeképpen meg is kapta a támogatást.Nemes_celra_gyultek_az_5_forintok2„Évek óta működik már zenekar nálunk. Ehhez innen-onnan szedtük össze a hangszereket, és régi vágyunk volt egy dobfelszerelés, amely még több gyereknek adhatna örömet és fejlesztési lehetőséget – mondta el lapunknak dr. Somogyiné Takács Andrea igazgató. – Az ide járó fiatalok tanulási nehézségekkel küzdenek, nem sok sikerélményhez jutnak ismeretszerzés közben, a művészeti terápia és a sport viszont olyan lehetőséget nyújt számukra, amiben eredményesek lehetnek.”
Az igazgatónő a hangszerek átvételére rendezett kis házi ünnepségen külön köszönetet mondott Takács Nóra életmód-tanácsadónak, aki internetes közösségi oldalán gyűjtött szavazatokat az iskolának.
Egy kilencéves kisfiú, Szita Gergő ülhetett először a dobok mögé azon az ünnepségen, amelyet Pokorni Zoltán polgármester, Kovács Lajos alpolgármester, valamint a MOL és az OTP Multipont képviselői jelenlétében rendeztek. Pokorni Zoltán elmondta, a program, amelynek ez csak az első felvonása volt, természetesen folytatódik, a tankolással a hegyvidékiek ismét jó célokra gyűjtik az öt forintokat. Hozzátette, mindenkitől várják a javaslatokat, melyik intézmény vagy szervezet számára jönne jól, milyen célra lenne érdemes fordítani a következő időszakban összegyűjtött félmillió forintot.

Juhász Zsófia