Panikgomb_a_hegyvidekiek_biztonsagaert

Pánikgomb a hegyvidékiek biztonságáért

Pánikgomb elnevezéssel új okostelefonos alkalmazást fejlesztett ki az önkormányzat a Hegyvidéken élők biztonsága érdekében. Ha valaki közterületen jut bajba a kerület bármely részén, az egyszerűen használható programmal a nap 24 órájában segélykérést adhat le a Hegyvidéki Rendészetnek.

„Bár az elmúlt években a rendőrségi statisztikák szerint javult a közbiztonság, a kerületben élők számára továbbra is kiemelten fontos ez a kérdés” – magyarázta a Pánikgomb elnevezésű okostelefonos alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón a kerület polgármestere, hogy miért fogott bele az önkormányzat az idén több új, a hegyvidékiek biztonságérzetét növelő programba. Pokorni Zoltán megemlítette az idősek lakásainak hevederzárral történő megerősítését, a műholdas gépjármű-védelmi rendszer igénybevételének támogatását, valamint a rendőrjárőrök utcai jelenlétét. Szólt arról is, hogy néhány nappal ezelőtt tíz újabb helyszínen adtak át térfigyelő kamerákat, a kerület útjain pedig a Hegyvidéki Rendészet kamerákkal felszerelt járműve járőrözik.
A polgármester bejelentette: a legújabb közbiztonsági célú fejlesztésük az egyedülálló Pánikgomb applikáció, amit ingyenesen lehet letölteni okostelefonokra. Az alkalmazás lényege, hogy ha valaki bajba jut a kerület bármely részén közterületen, a telefon kijelzőjén megjelenő pánikgomb megnyomásával a nap 24 órájában segélykérést adhat le a Hegyvidéki Rendészetnek.Panikgomb_a_hegyvidekiek_biztonsagaert2Az új applikáció működéséről Váczi János alpolgármester elmondta: a pánikgomb megnyomása esetén az okostelefon automatikusan felhívja a Hegyvidéki Rendészetet, ahol a segélykérő szóban bejelentheti a vészhelyzetet. A rendszer emellett automatikus e-mailt is küld a rendészeti központba, amelyben – a telefonban aktivált GPS pontosságától függően – a készülék megadja a bajbajutott aktuális helyzetét. Ez a funkció az alpolgármester szerint különösen hasznos lehet olyan szituációkban, amikor a segélykérő valamilyen okból nem tud beszélni. A hegyvidéki rendészek a kerületből érkező minden vészjelzés esetén a jelzést leadó segítségére sietnek, szükség esetén pedig rendőri intézkedést kérnek.
A Pánikgomb a sokak által ismert, már 15 ezer letöltés felett járó „Hegyvidék” alkalmazástól függetlenül használható – hangsúlyozta Petrik Máté, a technikai megvalósítást végző Appsters Kft. munkatársa. Amennyiben valaki letölti a segélykérő programot, kötelező adatként meg kell adnia a telefonszámát, valamint opcionálisan – annak érdekében, hogy veszélyhelyzetben könnyebben beazonosítható legyen – a nevét, a nemét és az életkorát. Így később baj esetén elég lesz megnyomni a telefon kijelzőjén feltűnő, könnyen észrevehető „SOS” ikont, amellyel – egyetlen biztonsági megerősítést követően – már lehet is értesíteni a Hegyvidéki Rendészetet.
A Pánikgomb az Android rendszerű telefonokra október 2-a óta, iOS-re pedig október közepétől tölthető le. Használatához SIM-kártya, internetkapcsolat és helymeghatározás szükséges. A hívás díja egy nem emelt díjas, mobilra kezdeményezett hívás költségének felel meg.
Fontos tudni, hogy a Hegyvidéki Rendészet azonnali elérését biztosító Pánikgomb csak a XII. kerületben, kizárólag közbiztonsági veszélyhelyzet bejelentésére használható. A rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem változatlanul a 112-es segélyhívószámon érhetők el.

d.