Tovabb_bovult_a_terfigyelo_rendszer

Tovább bővült a térfigyelő rendszer

Tíz hegyvidéki helyszínen összesen tizenegy új térfigyelő kamerát helyezett el az önkormányzat. A közbiztonság további javítása érdekében megvalósított jelentős fejlesztés részleteit Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester ismertette a Királyhágó téren, ahol egy fix és egy mozgatható készüléket is üzembe helyeztek.

„Tavaly a Városmajorban kezdődött el a hegyvidéki térfigyelő rendszer kiépítése, ezt bővítettük az idén tíz újabb helyszínnel” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a Királyhágó téren újonnan telepített kamerák átadásán. A kamerák helyszíneit a rendőrség, valamint a Hegyvidéki Rendészet szakembereivel egyeztetve jelölte ki az önkormányzat. A készülékek rendkívül jó minőségű felvételeket tudnak készíteni, így arc- és rendszámfelismerésre is kiválóan alkalmasak. A kamerák képeit a Hegyvidéki Rendészet központjában figyelik a nap 24 órájában, s amennyiben bűncselekmény gyanúja merülne fel, a felvételeket átadják a rendőrségnek.
Pokorni Zoltán megemlítette, hogy az önkormányzat finanszírozásával, a rendészet üzemeltetésében egy kamerákkal felszerelt gépjármű cirkál a kerület útjain. Emellett több más közbiztonsági program is megkezdődött az idén: a kerület anyagi segítséget nyújt a rendőrségnek egy járőrpár foglalkoztatásához; pályázatot hirdettek időseknek, hogy biztonságuk javítása érdekében hevederzárat szereltessenek fel lakásaikra; továbbá gépjárművédelmi programot is indítottak, amelynek keretében műholdas járművédelmi rendszer kiépítéséhez adnak támogatást a hegyvidéki autósoknak.
Váczi János alpolgármester elmondta, hogy mostanra az összes tervezett helyszínen felszerelték az új kamerákat. Szólt arról is, hogy a Városmajorban már közel egy éve működő rendszer kiválóan vizsgázott, a rendőrség számára több bűncselekmény felderítéséhez is segítséget nyújtottak a felvételek, illetve nemrégiben a Csaba utcánál egy közlekedési baleset, valamint ahhoz kapcsolódóan egy verekedés körülményeinek tisztázásához tudták felhasználni a kamerával rögzített képeket.
A Hegyvidék közterületein elhelyezett tizenegy kamera közül tíz 360 fokban forgatható, nappali fényviszonyoknál akár 150 méter távolságból képes a rendszám felismerésére, éjjel pedig egy úgynevezett infravető segítségével világítja meg az eszköz látómezejét. A Királyhágó téren a mozgatható kamera mellett egy fix, éjjel-nappal látó készüléket is elhelyeztek a környék biztonsága érdekében. A felvételek optikai hálózaton jutnak a Hegyvidéki Rendészet erre a célra kialakított központjába. Tovabb_bovult_a_terfigyelo_rendszer2

z.

 

 Az alábbi helyeken működnek új kamerák:

- Szent Orbán tér

- Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út kereszteződése

- Böszörményi út–Istenhegyi út sarka

- Böszörményi út 14.–Királyhágó tér (forgatható és fix kamera)

- Németvölgyi út–Hegyalja út kereszteződése

- Apor Vilmos tér 4.

- Városmajor utca–Csaba utca kereszteződése

- Gesztenyés kert, játszótér (Csörsz utca)

- MOM Kulturális Központ (Csörsz utca)

- MOM Sport (Csörsz utca)