Uj_keruleti_eletmento_pontokat_alakitott_ki_az_onkormanyzat1

Új kerületi életmentő pontokat alakított ki az önkormányzat

A kerületben található hat életmentő pontot újabb kettővel egészítette ki a Hegyvidéki Önkormányzat. Az egyik defibrillátort a Hegyvidéki Rendészet autójában, a másikat pedig közterületen, a Királyhágó téren helyezték el.

„Megdöbbentő, hogy évente több mint huszonötezer, naponta körülbelül hetven ember hal meg hirtelen szívhalál következtében” – ismertette a szomorú statisztikákat Pokorni Zoltán az önkormányzat által vásárolt két új defibrillátor átadásán. A polgármester elmondta: a Királyhágó téren alakították ki a kerület első utcai életmentő pontját, annak érdekében, hogy a Hegyvidék központjában legyen egy újraélesztő készülék, amelyhez szükség esetén könnyen, gyorsan hozzá lehet férni. A másik életmentő eszközt a Hegyvidéki Rendészet kamerákkal felszerelt járőrautójában helyezték el.
Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy a Királyhágó térre kihelyezett defibrillátort bárki használhatja, ha a közelben valakit újra kell éleszteni. A félautomata berendezés használata során egy gépi hang folyamatosan tájékoztatja a segítségnyújtót arról, mit kell tenni a szívműködés újraindításához, a műszer azonban azt is észleli, ha a rosszullét oka nem szívprobléma. A polgármester hozzátette: közös érdek, hogy minél többen ismerjék, és baj esetén alkalmazni is tudják az újraélesztés technikáit, ezért ezeknek az ismereteknek az átadására ingyenes képzéseket indítanak majd a kerületben.eletmento_pont19Kovács Lajos alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat intézményeiben, ahol korábban már elhelyeztek defibrillátort, felkészítettek dolgozókat az eszközök használatára, a polgármesteri hivatalban például tizenöten részesültek képzésben. A Hegyvidéki Rendészet munkatársai is részt vettek újraélesztési tanfolyamon, hiszen ezentúl az egyik járőrautóban állandóan megtalálható lesz az életmentő készülék.
Az alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a most átadott két új életmentő pont mellett hat olyan helyszín van a kerületben, ahol laikusok által is használható félautomata készülék található: a polgármesteri hivatalon kívül a MOM Sportban, a Városmajor utcai uszodában, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, a Budai Középiskolában, valamint a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában. Ezeknek az intézményeknek az önkormányzat egy táblát készíttetett, hogy az épületeikre kitéve felhívják a járókelők figyelmét, ott is van újraélesztésre alkalmas berendezés.Uj_keruleti_eletmento_pontokat_alakitott_ki_az_onkormanyzat2A defibrillátorok hirtelen keringésleállás esetén életet menthetnek. A hirtelen szívhalál leggyakoribb oka a kamrafibrilláció, a szív ritmuszavara, ami azonnali keringésleálláshoz vezet. Ezt leggyakrabban az akut oxigénhiányos állapot idézi elő, de felléphet baleset, az ionháztartás zavara, megerőltetés vagy erős mellkasi ütés következtében is. Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása.
A túlélés érdekében a szívet működtető elektromos hálózat rendellenes működését kell helyreállítani egy elektromos sokkot előidéző készülék, a defibrillátor segítségével. Minél gyorsabban próbáljuk meg ezt, annál nagyobb a túlélés esélye. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-kal csökken az életesély, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás.

z.

z.