Vadaspark_kicsiknek_es_nagyoknak

Vadaspark kicsiknek és nagyobbaknak

Szinte nincs olyan nap, amelyik ne tartogatna újabb izgalmakat és élményeket a Budakeszi Vadasparkba látogatók számára. Legutóbb az állatok világnapja és az Erdők Hete elnevezésű rendezvénysorozat vonzott sokakat az idilli környezetbe, és ezzel még nincs vége az őszi programoknak.

Minden évben október 4-én van az állatok világnapja, amit egy természeti nevelést és állatbemutatást végző intézménynek, mint amilyen a Budakeszi Vadaspark, kötelező kiemelten kezelni. Az idén a látogatók a Körös–Maros Nemzeti Park munkatársától hallgathattak meg előadást az év madaráról, a túzokról. A szakember első kézből adta át ismereteit, hiszen ő maga is a legnagyobb hazai szárnyasunkkal, sikeres természetvédelmünk egyik emblematikus madarával foglalkozik. A vendégek tudásszomját az állati „legekkel” foglalkozó sokszínű ismeretterjesztő előadás és a WWF munkatársai által tartott vezetések is próbálták enyhíteni.
A nap másik, szinte már hagyományos programja a kutyások egyesületének látogatása volt. Ilyenkor a vadak között a szelíd négylábúak is jól megférnek a parkban. Ha a kutyatulajdonosok és kedvenceik bárkiben kedvet ébresztettek a társállattartásra, akkor erre most lehetőség is nyílt, hiszen a gazdátlan ebek és macskák közül már aznap be lehetett fogadni egyet-egyet. Természetesen nem maradhattak el a szokásos látványetetések, állatbemutatók és a gyerekek körében kedvelt kézműves programok sem.
A főleg iskolai csoportok számára megrendezett Erdők Hete idejére az állatok kicsit „háttérbe vonultak”, és előzékenyen átadták helyüket a nekik is otthont adó növényeknek. A Pilisi Parkerdő területe tökéletes lehetőséget nyújt az erdők megismerésére, amiben a park munkatársai által tartott foglalkozások is segítettek. A szakemberek bemutatták a hazai erdőket, az erdei növénytársulásokat, az erdők nyújtotta táplálékokat, a mesékben is felbukkanó nagyvadakat és a rejtőzködő kisállatokat.
Ne feledkezzünk meg a Budakeszi Vadaspark ötletes újdonságáról sem! Megújult ugyanis a terep-babakocsi park, így a kisgyerekek mostantól vadonatúj, kényelmes terepjáró kocsikban élvezhetik a fák lombkoronájának alulnézetét, amit számukra ebben a korban a vadaspark látogatása jelent. A városban megfelelő, de a burkolatlan utakon, emelkedőkön kényelmetlenül rázós babakocsikat a park bejáratánál díjmentesen cserélhetik a családok a tíz kényelmes kocsi valamelyikére. Így a babák is nyugodtabbak, és a család számára is kellemesebb kikapcsolódási lehetőséget nyújt az erdei séta.
Az uzsonnát a kifejezetten erre a célra készült nyugalmas kis szobában is elkölthetik a családok, ahol nem lehet gond a kicsik etetése, pelenkázása sem. Így már a legkisebbek is a lehető legjobb élményekkel távozhatnak a vadasparkból!

(Barta)

 

„Együtt 70”

A harmincötödik születésnapjához érkező Budakeszi Vadaspark együtt ünnepel a szintén 1979-ben alakított Jászberényi Állat- és Növénykerttel. A jászberényi munkatársak október 11-én ismét ellátogatnak a vadasparkba, és szokás szerint nem üres kézzel jönnek – de hogy pontosan milyen állatok lapulnak majd a szállítódobozokban, azt csak az aznap a parkba látogatók tudják meg. Annyi bizonyos, hogy a tavasszal nagy sikert arató kígyók feltétlenül képviseltetik magukat, és afrikai óriás ezerlábú is lesz, amely a hazai vaspondrónk termetes rokona, s előszeretettel fon élő karkötőt a legbátrabb látogatók kezére.