Vilagsztar_edzette_a_leendo_harcmuveszeket

Világsztár edzette a leendő harcművészeket

Tavaly a háromszoros K1-világbajnok, Peter Aerts volt a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia vendége, ezúttal pedig egy újabb holland világsztár, Semmy Schilt járt a Csaba utcai edzőteremben. A négyszeres K1-világbajnok pörgős tréninggel lepte meg a gyerekeket. Az edzésbe Kunkli Tivadar thaiboksz-világbajnok is bekapcsolódott.

Nem mindennapi edzésen vehettek részt a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia és a Magyar Kempo Szövetség ifjú sportolói: a négyszeres K1-világbajnok, Semmy Schilt tartotta meg az órát a gyerekeknek, akik így elmondhatják magukról, hogy igazi világsztártól lesték el a küzdősportok műhelytitkait. A nagy sikerű Szállító című film harmadik részében már a filmvásznon is bemutatkozó holland harcművész a Terrorelhárító Központ (TEK) hagyományos gálájára érkezett Budapestre.
„Egy éve ilyenkor a háromszoros K1-világbajnok, Peter Aerts, azaz a »Holland favágó« járt nálunk, ő ajánlotta a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémiát honfitársa, Semmy Schilt figyelmébe. A négyszeres K1-világbajnok sportoló kifejezett kérése volt, hogy eljöhessen az edzőterembe. Ez nagy megtiszteltetés az akadémia számára, és ami talán még fontosabb, életre szóló élmény a gyerekeknek” – beszélt az előzményekről Lacza Ádám Illés, a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia vezetője. Mint elmondta, a küzdősportok esetében is igaz, hogy az ifjú sportolóknak elérhető példaképekre van szüksége. Pontosan ilyen ember, igazi élő legenda a holland világbajnok, akit eddig csak a televízióban láthattak a magyar fiatalok.
„Ezért van nagy jelentősége annak, hogy Semmy Schilt nem csupán megmutatta magát növendékeinknek, hanem az edzésen foglalkozott is velük – hangsúlyozta Lacza Ádám Illés, hozzátéve, hogy az ifjú sportolók testközelből is megismerhették, milyen edzésmódszereket alkalmaz egy világbajnok. – Annak külön is örültünk, hogy Kunkli Tivadar világ- és Európa-bajnok thaiboksz-versenyző segített a tréning megtartásában. Róla tudni kell, hogy a világhírű amerikai Bob Sappet is legyőzte már. Pályafutása jó példa arra, hogy a magyar harcművészek sikeresek lehetnek a nemzetközi porondon.”
Semmy Schilt rendkívül közvetlenül viselkedett, igyekezett minden gyerekkel külön is gyakorolni, az autogramosztás és a közös fotózás sem volt ellenére. „Biztos vagyok abban, hogy Semmy Schilt látogatása még jobb munkára ösztönzi a növendékeinket, hiszen most megtapasztalhatták, milyen messzire lehet jutni kitartással és rengeteg edzéssel” – foglalta össze a látogatás pozitívumait Lacza Ádám Illés.
Hasonló véleményt fogalmazott meg az edzést a helyszínen megtekintő Váczi János. A sportért is felelős hegyvidéki alpolgármester szerint Peter Aerts és Semmy Schilt látogatása igazolása annak a magas szintű szakmai munkának, ami a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémiát a kezdetek óta jellemzi. „Nem véletlen, hogy egy éven belül két világsztár volt kíváncsi az itteni körülményekre” – mondta az alpolgármester, aki szerint a gyerekek fejlődése szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy a legjobbak példáján keresztül igazolva lássák: kifizetődő a szabadidejüket aktív sportolással, rendszeres testmozgással eltölteni.
Semmy Schilt mindehhez annyit tett hozzá, hogy pályafutása szempontjából meghatározó volt számára az első néhány év. Tízéves kora előtt kezdett el komolyan foglalkozni a karatéval, többféle stílust és sportágat kipróbált. Ennek most profi K1-versenyzőként is hasznát veszi, hiszen a küzdelem alatt könnyen tudja váltogatni a különböző harcművészeteket, aminek nem igazán örülnek az ellenfelei. Ezért is tartja hasznosnak a TEK-gálát, amelyen számos küzdősport mutatkozik be. A 212 centiméter magas holland világsztár kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás-nevelésre – Hollandiában a saját klubját irányítja –, a kedvező hírek mellett ez volt a másik oka annak, hogy eljött a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémiába.
Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke azt emelte ki, hogy a gyerekeknek mindig a legjobbat kell látniuk. „Könnyen lehet, hogy ezen az akadémián pallérozódik a jövő magyar K1-bajnoka, aki a holland harcos láttán még nagyobb elszántsággal veti bele magát a munkába” – fejezte ki reményét a MOB alelnöke. Leyrer Richárd bejelentette, hogy jövőre első alkalommal, a határon túli régiók bevonásával, magyar fullkontakt-bajnokságot és -gálát szerveznek, ezzel is erősítve a magyar küzdősportok helyzetét.

sm.