Egyedulallo_menzakartya_rendszer

Egyedülálló menzakártyarendszer

Az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos fizetések és más intéznivalók egyszerűbbé, gyorsabbá tétele érdekében az önkormányzat megbízásából egy Magyarországon egyedülálló informatikai rendszer épült ki. A tanév kezdete óta a Németvölgyi, a Zugligeti, valamint a Fekete István általános iskolában már tesztüzemben használják az úgynevezett menzakártyákat.

Közel másfél éves fejlesztőmunka eredményeképpen elkészült a Hegyvidéki Menzakártyarendszer, amely a gyermekétkeztetés területén egyszerre könnyíti meg a szülők és a diákok életét, valamint egyszerűbbé, gyorsabbá, hatékonyabbá teszi az iskolai és önkormányzati dolgozók, továbbá az étkeztető cég munkáját. Az új rendszer lényege, hogy a szülőknek az étkeztetés megrendelése vagy lemondása miatt nem kell bemenniük az iskolába, hogy ott különféle nyomtatványokat töltsenek ki, mindezt ugyanis interneten, a hegyvidek.menzakartya.hu oldalon is elintézhetik gyermekük számára. A megrendelt étkezéseket a gyerekek az új típusú diákigazolványukkal vagy az e célra kiadott menzakártyákkal tudják igénybe venni az iskolákban.
A menzakártyarendszer előnye, hogy az étkezések akár egyedi időtartamra is egyszerűen megrendelhetők online, valamint hiányzás, betegség esetén könnyen és gyorsan lemondható a rendelés az igénybevétel előtti napon délelőtt 9 óráig. Az online igénylés során a szülők a jóváírható kedvezményeket – a normatív vagy önkormányzati támogatásokat – is érvényesíteni tudják, emellett a rendszer kezeli a gyermek ételallergiájával kapcsolatos adatait.
Nemcsak a rendelés, hanem a menzai kiszolgálás is gyorsabbá, pontosabbá válik az új rendszerben, hiszen a konyhákon kihelyezett kártyaolvasók és táblagépek segítségével pillanatok alatt ellenőrizni tudják, hogy ki milyen étkezésre fizetett be. A weben rendelt étkezések díját jelenleg banki átutalással és csoportos beszedéssel lehet kiegyenlíteni, de hamarosan a bankkártyás fizetés is elérhetővé válik a szülők számára.Egyedulallo_menzakartya_rendszer1„A Németvölgyi, a Zugligeti, valamint a Fekete István iskolában vezettük be először az új rendszert, amelyet az önkormányzat a későbbiekben más intézményekben is kiépítene” – mondta el lapunknak Nóvé Katalin, a kerületi Gazdasági Ellátó Szolgálat (GESZ) igazgatója. Eddig az érintett szülők mintegy 70%-a regisztrálta gyermekét az online rendszerben – azok esetében, akik ezt még nem tették meg, papíron történt meg az adminisztráció. Bár ma már gyakorlatilag minden családban van valamilyen internetezésre alkalmas készülék, gondoltak azokra is, akik valamiért nem tudnak hozzáférni a webes felülethez: számukra mindegyik iskola számítógépet tud biztosítani, amelyen kezelhetik a menzarendeléseket.
Nóvé Katalin hangsúlyozta, hogy a Hegyvidéki Menzakártyarendszer bevezetése a GESZ munkáját is felgyorsítja, hiszen ott naprakészen nyomon tudják követni a megrendeléseket és a tényleges fogyasztást, továbbá az átutalással történő befizetések követése is egyszerűbbé válik a banki számlakivonatok gépi feldolgozásával. A rendszerhez csatlakozó étkeztető cég számára ugyancsak előnyös, mert mindig a pontos, aktuális rendelési adatok alapján tudja elkészíteni és kiszállítani a napi ebédet.
Bár egyes oktatási intézményekben az étkezési jegyek helyett már alkalmaznak vonalkódos vagy érintőkártyás megoldásokat, a gyermekétkeztetés folyamatait ilyen mélységben nyomon követő, minden felhasználó által egyszerűen kezelhető rendszer még nem készült Magyarországon. A Hegyvidéki Menzakártyarendszer számos más funkcióval is kiegészíthető lesz a jövőben: összekapcsolható például a beléptetéssel, vagy a büfés fizetéssel. Sőt, az alkalmazás további bővítésével hosszabb távon akár az is megvalósítható, hogy az iskolában készpénz helyett kártyával fizethessenek mindent a szülők vagy a gyerekek.

z.