Elhunyt_Sandor_Csikar_a_Hegyvidek_diszpolgara

Elhunyt Sándor Csikar, a Hegyvidék díszpolgára

Elhunyt Sándor Károly, közismert becenevén Csikar, aki az Aranycsapat tagjaként, valamint a magyar labdarúgó-válogatott legendás csapatkapitányaként örökre beírta nevét a nemzet emlékezetébe. Az MTK világhírű jobbszélsője gyors felfutásairól és éles szögből elért góljairól volt híres. Becenevét saját bevallása szerint onnan kapta, hogy nem volt labda, amit ne próbált volna megszerezni, kicsikarni. Mások szerint viszont a csapattársai labdakérései során kiabált „Karcsi-Karcsi!” alakult Csikarrá.
A különleges tehetségű futballista a szegedi Móravárosban született, a helyi Kinizsiben kezdett játszani, majd 1947-től az MTK tagja lett, a kék-fehérekhez egész pályafutása során hű maradt. Háromszoros magyar bajnok, összesen 379 bajnoki mérkőzésen játszott – ez azóta is klubrekordnak számít –, és az MTK történetében Hidegkuti Nándor után a második legtöbb gólt szerezte, 182-t. Hetvenöt alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, a nemzet színeiben 27 gólt lőtt.
Sándor Károlyt 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemérem középkeresztjével, 1998-ban a Magyar Köztársaság elnökének arany emlékérmével tüntették ki, továbbá ő az MTK labdarúgó-akadémiájának névadója. A XII. kerületben élt, 2010-ben vehette át a „Hegyvidék Díszpolgára” címet.Elhunyt_Sandor_Csikar_a_Hegyvidek_diszpolgara1„Óriási veszteség Csikar halála nemcsak a magyar sport számára, hanem nekünk, hegyvidékieknek is” – mondta lapunknak Váczi János. Az alpolgármester kiemelte, hogy Sándor Károly, a magyar labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja kiváló ember volt – ezért is kapta meg az idén a Magyar Olimpiai Bizottság „fair play” életműdíját.
„Kedves, jó humorú, közvetlen, szerethető ember volt” – jellemezte Csikart az alpolgármester, aki szerencsésnek tartja magát, hogy nagyapja, a 2005-ben elhunyt Baróti Lajos egykori szövetségi kapitány révén – aki az idén lenne százéves – korábban többször is találkozhatott a klasszis labdarúgóval. Csikar az 1958-as, svéd, valamint az 1962-es, chilei világbajnokságon is a Baróti Lajos által vezetett magyar válogatott tagjaként lépett pályára.
A Hegyvidék díszpolgára életének 86. évében, tartással viselt hosszú betegség után hunyt el. Sándor Károlyt a Magyar Labdarúgó Szövetség és az MTK is saját halottjának tekinti.

d.