Feny_a_Galeria_12-ben

Fény a Galéria12-ben

Immár öt éve, hogy a Galéria 12 megnyitotta kapuit a hegyvidéki művészek, valamint a harmóniára, szépségre és kultúrára vágyó közönség előtt. A kicsiny kávézó a születésnapja alkalmából – az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan – a Fény című kiállításnak szolgál helyszínéül.

Otthon, édes otthon; Zöldben; Korpusz; Feketén-fehéren; Nyár–bor–szerelem – csak néhány a nagy sikerű tárlatok sorából, amelyeket a most ötéves Galéria 12-ben rendeztek. „Az elmúlt öt esztendő sok közös gondolkodással, munkával, szeretettel és vidámsággal egybekötött színvonalas kiállításokkal volt teljes. Feladatunkat – a havonta új kiállítások rendezésével – elvégeztük, és jelenleg is folytatjuk, a kerületben élők kulturális igényeit kielégítve” – mondta büszkén a Fény című tárlat megnyitóján Borza Teréz porcelánművész, a Galéria 12 Egyesület elnöke.
Az itt látható alkotásoknak köszönhetően azok is találkozhatnak a művészet erejével, szépségével, akik egyébként csak egy pohár borra, teára térnek be a Hajnóczy József utcai kávézóba. „A művészet nem érdekel különösebben, de be kell valljam, sokszor elmerengek egy-egy képen. Ilyenkor kicsit kiürül a fejem, nem foglalkozom a hétköznapi problémákkal” – vallotta be nekünk az üzletvezetőként dolgozó Krisztián, aki munka után rendszerint ide jár kikapcsolódni.
Az egyesület sikeres munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kicsiny kávézóban rendezett megnyitón többeknek az utcáról, az ablakon keresztül kellett figyelniük az eseményeket, annyian érkeztek.
A huszonhárom művész munkáit felsorakoztató, szakrális témájú tárlat kapcsán Fonti Krisztina alpolgármester, amellett, hogy szívből gratulált az egyesület és a Galéria 12 munkájához, az Ars Sacra Fesztivál missziós erejére hívta fel a figyelmet: „Mai, kiüresedőben lévő világunkban különösen fontos, hogy segítsünk a hétköznapokban megfáradt, csüggedt, hitevesztett embereknek, hogy a művészeti alkotásokban rejlő szépség segítségével közelebb kerülhessenek a valódi értékekhez” – mondta.
Szikora József újságíró az ünnepi bemutatót és annak emelkedett üzenetét méltatta: „Itt fénylenek alkotások, amelyek nem állítják, hogy maguk volnának a nap, de visszatükröznek valamit a soha le nem menő örök nap fényéből. Alkotások, amelyek a maguk ihletével, a maguk technikájával, a maguk színeivel és eszközeivel ugyanazt mondják, amit az egyház mond húsvét vigíliáján, amikor fellobban az első gyertya a sötét templomban: Krisztus világossága, Istennek legyen hála.”

B. M.

 

A kiállítás október 4-ig látogatható. Cím: Galéria 12, XII., Hajnóczy József utca 21.