A_hegyvideki_szepkoruak_elete

A hegyvidéki szépkorúak élete

Kirándulnak, beszélgetnek, interneteznek, filmet néznek, kártyáznak, fiatalokat megszégyenítő módon rendszeresen mozognak. A Kiss János altábornagy utcai gondozási központ klubtagjaival beszélgettünk arról, milyen a szépkorúak élete itt, a Hegyvidéken.

Hangos nevetés szűrődik ki a Kiss János altábornagy utcai gondozási központból. Péntek van, a kártyaparti ideje. Az asztalnál többen ülnek, lapjaikat szorongatva, a soron következő húz. Mindenki figyel, megy a találgatás: mi van a másik kezében? Vajon ki nyeri a játszmát?

Mindegy is, elvégre a játék a lényeg, az, hogy együtt lehetnek. Magyar Ferencné is az asztalnál ül. Elmúlt hetvenhat éves, de nem néz ki többnek hatvannál. Mint elmesélte, amikor először belépett a klubba, azonnal tudta, neki itt a helye.

Hogy érzi itt magát?

– Nagyon jól! Van kerekasztal-beszélgetés – az a kedvencem –, irodalmi délután, szellemi vetélkedő, jár hozzánk fodrász és életmód-tanácsadó is, emellett minden héten van ülőtornánk, szeptembertől júniusig. És azért nyáron sem lazsálunk.

Ezek szerint szeretnek mozogni…

– Persze! Nemrég kipróbáltuk a szabadtéri kondit a Városmajorban. Mindenen végigmentünk, nagyon jó volt. Nekem a hasizom-erősítő a kedvencem.

Azon elég nehéz felülni…

– Tudom, de az azért van! Sokan félnek attól, hogy leesnek róla, de mindig megpróbálunk segíteni a másiknak: megfogjuk az ujját, és felhúzzuk. Aztán már megy magától. A futókört is kipróbáljuk majd.

Milyen a kapcsolat a klubtagok között?

– Itt igazi barátságok szövődnek. Nálunk a harag és a düh ismeretlen fogalmak. Egy asztalnál ülünk, összetartunk, segítünk a másiknak.

Fiatalon milyennek képzelte az időskorát?

– Tudja, gyorsan múlik az idő. Én folyton azt mondogattam: „Istenem csak az élet úgy hozza, hogy mindig legyen mellettem valaki!” A férjem már meghalt, de szerencsére itt vannak a családom és a barátaim is. Figyelmességet és törődést kapok. Ennél több nem is kell nekem.

Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője elmondta, hogy a tornák, a kirándulások, a játékok a klubokban egyúttal a társas együttlét lehetőségei is. Ezek a programok abban is segítenek, hogy az egészségmegőrzés ne csak szlogen legyen. Az idősödés egy folyamat, komoly biológiai és pszichés változásokkal.

„A Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ keretén belül működő, idősek számára nyitva álló klubok – Németvölgy, Normafa, Virányos – és az aktív közösségi szervező erővel bíró Kulturális Szalon feladata teret és helyet adni a személyes kapcsolatok ápolásának, új kapcsolatok építésének – tette hozzá az intézményvezető. – Fontosnak gondolom, hogy a közösséghez tartozás egy természetes támasz is, ami rugalmasan, hatékonyan tud segíteni, ha baj van, és tehermentesítheti a családot, a professzionális segítő szolgálatokat és az azokat működtető önkormányzatokat is.”

A kerületi idősek, szociális alapon, már hosszú évek óta járnak a Hegyvidéki Önkormányzat szántódi üdülőjébe. Bográcsoznak, strandolnak, jókat mulatnak. A nyolcvankét esztendős Nika György mesélt lapunknak az élményeiről.

– Tavaly Pokorni Zoltán polgármester a kérésünkre megígérte, hogy a faházakban kicserélteti a linóleumpadlót. Nagyon örültünk az ígéret teljesítésének! A három kísérő munkatárs, Orsolya, Szilvi és Marcsi az általuk szervezett izgalmas programokkal igazán élvezetessé tették az ottlétünket. Bográcsoztunk, szalonnát sütöttünk, szerenádot adtunk a gyengébbik nemnek. Persze, lámpaoltás után, megvártuk, amíg lefeküdtek aludni… Álmos szemmel nyitották ki az ablakokat. Szerencsére nem kaptunk vizet a nyakunkba. Rengeteg szép emlékkel gazdagodtam!

Már tíz éve tagja a Kiss János altábornagy utcai klubnak. Miért szeret ide járni?

– Mindenki megtalálja a maga érdeklődési körének megfelelő programot. Ugyanez vonatkozik a személyes kapcsolatokra is. Meghitt, közvetlen beszélgetéseket lehet folytatni a klub vezetőjével, Bíró-Várfalvi Orsival, munkatársával, Tichyné Lóránt Szilviával, aki sok gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az időskorúakat illetően. Fontos dolog a számítógép-használat is! Ennek tudományát az önkormányzat által szervezett tanfolyamon Varga Istvántól, a kiváló PC-pedagógustól tanulhattuk meg.

Milyen a hegyvidéki szépkorúak élete?

– Könnyen elérhetők az üzletek, az orvosi intézmények. Érezni, hogy az önkormányzat igyekszik jobbítani a körülményeket, szépíteni a környezetet. Különösen az idősek számára sok az ingyenes program. A MOM Sportközpontot nagyon kedvelem, néha elmegyek oda, és drukkolok a hegyvidéki vízilabdázóknak. A családom és én is szeretünk itt élni.

BM