A_legedesebb_viranyosi_hetvege1

A legédesebb virányosi hétvége

Zümmögő méhecskék, édes illatok, ínycsiklandozó méz- és lekvárkülönlegességek, kedves árusok, színes programok… A Virányosi Közösségi Házban ötödik alkalommal megrendezett méz- és lekvárfesztiválon minden eddiginél többen vettek részt.

A Szarvas Gábor úton élők már jól tudják, mit jelent az, ha a környéket vidám gyerekzsivaj, zümmögő hangok és finom illatok lepik el. Az idén ötödik alkalommal rendezték meg a Hegyvidék „legédesebb” programját, a Virányosi Méz- és Lekvárfesztivált a most huszonöt éves Virányosi Közösségi Házban.
Az árusok közül sokakat régi ismerősként köszöntöttek a látogatók. Magyar Endre méhész az első pillanatban beleszeretett a családi fesztiválba; öt évvel ezelőtt találkoztunk vele először. Azóta bajuszt növesztett, és megszületett második gyermeke is.
„Már vannak törzsvásárlóim, nagyon szeretek itt lenni. A két hónapos babánkat még nem tudtuk elhozni, de ha meghívnak, jövőre bemutatom őt is – ígérte meg lapunknak Endre. – Sokszor bolondnak tartanak bennünket, méhészeket, mert tavasszal már alig várjuk, hogy megszúrjanak minket a méhek, és beszívjuk a kaptárjukból áradó mennyei illatot.”
Az árus megszámolni sem tudja, hány alkalommal szúrták már meg szorgos méhecskéi, akiket most is magával hozott. A zümmögő rovarokért a kicsik legalább annyira odavoltak, mint az ugrálóvárért, vagy a mézeskalácssütésért, aminek illata sok apróságot odacsalogatott. „Úgy ennék, de nincs kedvem elkészíteni!” – nézett kérően édesapjára a nyolcévesforma kislány, hiába. „Aki nem dolgozik, ne is egyék!” – jött a szelíd, ámde ellentmondást nem tűrő válasz.
A nektár mellett a lekvár is hatalmas sikert aratott. A dzsemárusok között úgyszintén több ismerős arccal találkoztunk.A_legedesebb_viranyosi_hetvege2Takáts Orsolya ötödik éve árulja édesanyja lekvárkülönlegességeit. „Vannak klasszikusaink, ilyen a sárgabarack, a szamóca vagy a cseresznye. A különleges ízekből, mint a fahéjas almából, a körte-bodzából és az őszibarack-bodzabogyó lekvárból is szívesen vásárolnak” – avatott be minket a fiatal hölgy, aki elárulta, hogy az itteni dzsemárusok szinte jó barátok: megosztják tapasztalataikat, szívesen adnak tanácsokat egymásnak.
A kulináris élvezeteken, a színes koncerteken, valamint műsorokon túl a Vita Help jóvoltából ingyenes pulzusdiagnosztikán is részt vehettek az érdeklődők. „Kezdetben az idejáróknak szerveztük meg az egészséges életmódot propagáló rendezvényt, de szépen bővülünk, egyre többen érkeznek hozzánk a szomszédos kerületekből is” – mondta Nagyné Orvos Gabriella, a Virányosi Közösségi Ház igazgatóhelyettese, aki kollégáival immár huszonöt éve, a hét minden napján azért dolgozik, hogy mindig izgalmas programokkal, tanfolyamokkal várják a hegyvidéki családokat.
A hagyományokhoz hűen az idén is kihirdették a fesztivál rajzversenyének győzteseit, akik közül sokan a XI. kerületből küldték el mézes alkotásaikat. A díjazottaknak Gilicze Zoltán adta át az ajándékokat. A Hegyvidéki Önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője külön gratulált az intézmény dolgozóinak munkájához, ahogy fogalmazott: „A Virányosi Közösségi Ház az egyik legfontosabb közösségi tér a kerületiek életében.”

B. Mimi