A_mult_tisztelete_egyutt_baloztak_a_budai_svabok

A múlt tisztelete: együtt báloztak a budai svábok

A budai svábok a háború előtt sokféle bált tartottak: volt regrutabál, Katalin-bál, szüreti bál, házasok bálja, és volt az írásos bál, ami az elsőbálos lányok életében az egyik legfontosabb eseménynek számított. Egy ilyen bálhoz kapcsolódó humoros történetet elevenített fel a solymári Kompanei amatőr színtársulat és hagyományőrző asszonykórus a köztünk élő német nemzetiségiek nagyszabású rendezvényén, a MOM Kulturális Központban megtartott Budai Sváb Délutánon. A Der Fleickl, azaz A folt című zenés komédiát Hartmann-Hellebrandt Hilda rendezte.
A MOM Kulturális Központ, valamint Hartmann-Hellebrandt Hilda által tető alá hozott rendezvényen – amit szintén nevezhetnénk bálnak – a komédia mellett más vidám műsorszámoknak is tapsolhatott a közönség: fellépett a solymári Hersbstrosen és a zsámbéki Lochberg táncegyüttes is. A színháztermi előadásokat táncházi mulatság követte a MOM kupolatermében. A résztvevők apró pereccel kísért házi csapolt sör mellett élvezhették a Soroksári Német Nemzetiségi Néptánccsoport és a zsámbéki Lochberg táncosainak, valamint a SchwabenKraft együttes zenészeinek közös produkcióját.
„A múlt tisztelete, a hagyományok megőrzése nélkül jövőt építeni nem lehet” – mondta el magyar és német nyelven a Budai Sváb Délután szervezésében közreműködő Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület két alapító tagja, Kövesdi Nóra és Meskó Gyula. Mint kiemelték, tevékenységük legfontosabb célja a magyarországi és a svábhegyi németek népi és keresztény kultúrájának megőrzése, továbbadása.
„A Hegyvidéki Önkormányzat támogatja a sváb hagyományok ápolását annak érdekében, hogy minél jobban megismerjük egymás kultúráját” – jelentette ki Sikota Krisztina. A Hegyvidéki Önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke úgy véli, a köztünk élő nemzetiségek kultúrájának megismerése a hegyvidékiek egész közösségét erősíti.
A Budai Sváb Délután fellépői megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Manninger Miklós tánctanárról és koreográfusról, aki számtalan hazai, német hagyományőrző táncegyüttest segített munkájával. Tiszteletére az általa vezetett Soroksári Német Nemzetiségi Néptánccsoport emlékműsort mutatott be a MOM-ban.

sz.