Otthoni_idosellatas_onkentesekkel

Otthoni idősellátás önkéntesekkel

„Méltósággal megöregedni… otthon” címmel szakmai konferenciát rendezett az önkormányzat az Idősek hónapja a Hegyvidéken elnevezésű rendezvénysorozat keretében. Az érdeklődőket Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Lajos alpolgármester köszöntötte.
„A Hegyvidék hatvanezer fős lakosságának mintegy egyharmada hatvan év feletti, egynegyede pedig hatvanöt év feletti nyugdíjas, és az arányuk folyamatosan nő” – ismertette Pokorni Zoltán a kerület demográfiai helyzetét, érzékeltetve: az idősellátás jelenlegi, intézményi keretek közt zajló formája, amelyben a hegyvidéki gondozási központok körülbelül ötszáz főnek tudnak szolgáltatásokat nyújtani, hosszabb távon nem fenntartható. Hozzátette, hogy az önkormányzat egy olyan lazább, önkéntesekre építő ellátási formát szeretne kialakítani, amivel a jelenleginél sokkal több segítségre szoruló idős emberhez lehetne eljutni. Az önkormányzat Szépkorúakért a Hegyvidéken elnevezésű programja keretében már lezajlott az önkéntesek első csoportjának képzése.Otthoni_idosellatas_onkentesekkel1„Az emberek szeretik jónak érezni magukat” – mondta a polgármester annak kapcsán, hogy a segítő munka iránti igény sokunkban benne van. Szerinte időnként csak egy „csepp olaj” szükséges ahhoz, hogy az önkéntesség rendszere elindulhasson.
Kovács Lajos alpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik nagyban hozzájárultak, hogy megkezdődhessen az időseket segítő hegyvidéki program. Külön kiemelte a képviselő-testület, a gondozási központok vezetője, Szokoli Erzsébet és munkatársai, az Önkéntes Központ Alapítvány, valamint a jelentkező aktivisták segítségét, akik a „kihívást lehetőséggé alakították”.
A köszöntők után Pokorni Zoltán polgármester, Kovács Lajos alpolgármester, valamint F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány vezetője átadták a képzésben részt vevő önkéntesek okleveleit. A konferencia ezt követően szakmai programmal folytatódott: az otthoni és otthon közeli ellátások lehetőségeiről, az önkéntességről, valamint a közösségfejlesztésről tartottak előadásokat a témák szakértői.

d.