Szamuztek_a_muanyag_palackokat_a_hivatalbol

Száműzték a műanyag palackokat a hivatalból

Környezetünk védelme érdekében mostantól nem vásárol a polgármesteri hivatal eldobható PET-palackos ásványvizet, üdítőket. Emellett felkérték az önkormányzat intézményeit, hogy ne vegyenek többé ilyen termékeket.

„A polgármesteri hivatal nem vásárol több műanyag flakonos ásványvizet, üdítőt” – jelentette be sajtótájékoztatón a Hegyvidék polgármestere. Pokorni Zoltán elmondta, hogy felkérték az önkormányzat intézményeit, hasonlóképpen járjanak el, azaz mostantól ne vegyenek eldobható PET-palackos innivalókat. Hozzátette: ballonos vízadagolókkal a továbbiakban is biztosítják a dolgozók számára a munkavégzés közbeni folyadékpótlást.
A polgármester az intézkedést azzal indokolta, hogy eddig évente körülbelül 10 ezer darab üres műanyag flakont dobtak ki a polgármesteri hivatalban. Bár ezt a mintegy négyszáz kilónyi műanyag hulladékot is szelektíven gyűjtötték, környezetünk védelme érdekében a teljes kitiltás mellett döntöttek – hiszen a legjobb hulladék az, ami nincs.
Pokorni Zoltán kiemelte, hogy az ország évente mintegy 300 ezer tonna műanyag hulladékot termel, ebből a palackok 80 millió darabot tesznek ki, amivel akár a ferencvárosi labdarúgó-stadiont is meg lehetne tölteni. „Szeretnénk, ha kezdeményezésünkkel hozzájárulhatnánk a műanyag hulladék mennyiségének csökkentéséhez” – fogalmazta meg a célkitűzést.
„Az önkormányzat alapvető feladata, hogy jó példával járjon elöl” – mondta Kovács Lajos. A környezetvédelmi ügyeket koordináló alpolgármester bízik abban, hogy a Hegyvidéken sokan magukénak érzik majd a kezdeményezést, és hasonlóképpen cselekednek.
A házhoz járó szelektív hulladékgyűjtést, amivel nagyban csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége, 2011-ben vezették be a XII. kerületben – folytatta Kovács Lajos. Bár a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a jogszabályi változások miatt ez év végéig egész Budapesten átveszi a szolgáltatást, az önkormányzat programjának köszönhetően az elmúlt évek során kialakult egy jól működő gyűjtési rendszer a Hegyvidéken, amihez több mint négyszáz társasház csatlakozott. Az adatok folyamatos növekedést mutatnak: havonta – az FKF saját rendszerében gyűjtött hulladékot nem számítva – 6-8 tonna PET-palackot és fém italos dobozt, valamint 17 tonna vegyes papírhulladékot visznek el a hegyvidéki háztartásokból.

d.