Szeptemberi_kerti_munkak2

Szeptemberi kerti munkák

Vége a nyárnak, az esték hűvösebbek lettek, és jóval több a csapadék is. A kert szeptemberben elkezdett felkészülni a télre, és a kertbarátoknak is bőségesen akad tennivaló.

Az idei nyár nem annyira a hőségről, inkább a szokásosnál kiadósabb esőzésekről lesz emlékezetes. A kert és a kertész most ősszel nem az üdítő esőket várja, hanem a melengető napsütést és a hosszú vénasszonyok nyarát, amikor igazán jólesik a szabadban végzett munka. A növények ebben az évben zöldebbek, mint egy átlagos szeptemberben, de a látszat ellenére már kezdenek felkészülni a télre. A mindig esedékes őszi metszésen, ültetésen kívül is számtalan feladatot ad a kert ilyentájt.
Bár lassul a növekedésük üteme, a fűszálak töretlenül fejlődnek október közepéig-végéig. Az őszi nyírások mellett ilyenkor a legjobb a füvet megtisztítani és levegőztetni.
A fűcsomók között hízó mohapárnák levegőtlenné teszik a gyepet, és lassan kiszorítják a pázsitfűfajokat, ezért érdemes eltávolítani a zöld párnákat. A fogas gereblyével történő tisztítás nehéz munka, de szép eredményt hoz. Nagyobb kertekben az elektromos gyeplevegőztetőt érdemes bevetni – viszont kár megvenni az évente egyszer esedékes használat érdekében, elég egy-két napra kibérelni.Szeptemberi_kerti_munkak1A gép a moha mellett kitépi az elszáradt füvet meg a kétszikű gyomok egy részét is, és a kosarába gyűjti. Az eredmény nem minden esetben látványos, de a kitermelt „zöldtömeg” jól mutatja, hogy nem felesleges elvégezni ezt a kerti munkát.
Ősszel jön el a gyep trágyázásának ideje is. Ilyenkor már nem a növekedést serkentő, nitrogéntartalmú műtrágyákat használjuk, hanem a káliumosakat, amelyek a fűcsomók megerősödését, biztos telelését segítik elő. A szeptemberben végzett gyepkarbantartási munkának tavasszal és nyár elején látszik meg az eredménye a fű gyors fejlődésében, a gyepszőnyeg záródásában és sűrűsödésében.
Szintén őszi feladat az elvirágzó dísznövények eltávolítása, valamint ekkor lehet ültetni a tavaszi hagymásokat. A pincében teleltetett, vagy frissen megvásárolt hagymákat a rüggyel felfelé kell a földbe helyezni, a hagyma átmérőjét kissé meghaladó mélységben. Az őszi esők segítenek a gyökerek fejlődésében, így a hagymák tavaszra készen állnak majd a kihajtásra.
Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ősszel már semmit nem érdemes termeszteni a kertben, a kifejezetten gyors növekedésű zöldségfélék még kikelnek és beérnek a fagyok előtt. A saláta magjait például akár edénybe vagy erkélyládába is érdemes elvetni, mert néhány hét alatt kifejlődnek a levelek, amelyek ugyan már nem alkotnak tömött fejet, de zöldsalátába nagyszerűen megfelelnek. A saláta fejlődését a hűvösebb idő sem hátráltatja.
Szeptember végére fel kell készülnünk a szobai növények visszatelepítésére is. Ezek eltérő igényűek, és az első lehűlések is évről évre máskor érkeznek meg, így pontos időpontot nem lehet meghatározni. Legjobb, ha a növények készen állnak a szobába menekítésre, és amikor az időjárás indokolttá teszi, csak gyorsan be kell vinni őket.Szeptemberi_kerti_munkak3A cserepeket tisztítsuk meg, az alátéteket mossuk ki, szárítsuk meg. A cserepük alsó lukjain legyökerező növényeket óvatosan szabadítsuk ki, és ha indokolt, ültessük nagyobb edénybe. Érdemes kint levágni az elszáradó leveleket és ágakat, s ha esetleg a tetvek elszaporodtak a növényen, azokat még a kertben irtsuk ki. Ebben egyébként sokat segítenek a kiadós őszi esők.
A téli felkészülés részeként vegyük elő a madáretetőt, és akasszuk a helyére, vagy ha egész nyáron a szabadban volt, akkor tisztogassuk meg alaposan, hogy a szezon kezdetéig a madarak megszokják, és már csak fel kelljen tölteni eleséggel. Fontos, hogy az etetők macskáktól védett helyre kerüljenek!

(Barta)