Szeretet_odafigyeles_es_tamogatas

Szeretet, odafigyelés, támogatás

Az eltelt közel egy év tapasztalatait összegezték a „Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése a Hegyvidéken” elnevezésű projekt záróeseményén. Habár a pályázati szakasz a végéhez ért, az önkormányzat és a kerületi civilszervezetek együttműködése a jövőben is folytatódik.

„Bár a pályázati program lezárul, mégis inkább arról a nyitásról kell beszélnünk, amit egy évvel ezelőtt az önkormányzat kezdeményezett. Régi adósság ez, hiszen az önkormányzati rendszer huszonnégy éves történetében mostanáig nem alakult ki olyan együttműködés, amely megfelelőképpen erősítette volna a közösségi szolgáltatásokat” – hívta fel a figyelmet Kovács Lajos az „ÁROP-1.A.6-2013-2013-0006 – Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat – Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése a Hegyvidéken” elnevezésű projekt záróeseményén a MOM Kulturális Központban. Az alpolgármester szerint az ember alapvetően társas lény, és közösségben tud igazán fejlődni.
„Figyelmet kell fordítani arra, hogy a helyi közösségek ne csak azért működjenek, mert a tagjai ezért fizetést kapnak. Ebben van a hegyvidéki kezdeményezés ereje, hiszen a résztvevők önzetlenül, a közösségi jó érdekében olyan energiákat mozgósítanak, amit pénzzel nem is lehetne megfizetni” – foglalta össze a program tapasztalatait Kovács Lajos, aki arra is emlékeztetett, hogy ezzel a konferenciával nem ér véget a helyi civilek és az önkormányzat együttműködése. Ezt a célt szolgálja az a 2016-ig szóló cselekvési terv, amely meghatározza, mit kell tenni ahhoz, hogy még inkább gyümölcsöző kapcsolat alakuljon ki köztük.
A közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítését célzó pályázatban tevékeny részt vállaló Budapesti Civil Információs Centrumot bemutató Mráz-Horváth Edina elmondta, hogy a szervezet különböző előadásokat tart a Kulturális Szalonban, a következő hónapokban egyebek közt az egyesületek, alapítványok alapításáról és fenntartásáról, valamint az 1 százalék felhasználásának jogi feltételeiről esik majd szó. Fáy Ramóna a társadalmi felelősségvállalás módozatairól, a nemzetközi és hazai tapasztalatokról beszélt, míg Hufnágel Katalin, a Dévény Anna Alapítvány munkatársa a projekt keretében megtartott Dévény-fórumokon elhangzó élménybeszámolókból olvasott fel.
Gallai Dolores, a Hegyvidéki Önkormányzat egészségügyi referense az önkormányzat és a civilszervezetek közti együttműködés néhány gyakorlati eredményét ismertette, Ludányiné Stefán Júlia pedig a Dévény Anna Alapítvány e projekt segítségével kiadott tájékoztató füzetére hívta fel a figyelmet. A partneri kapcsolatok hálózati erősítését, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Bíró Gabriella, aki tanácsadóként járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.
A Böszörményi úti Kulturális Szalont irányító Menyhárt Éva az önkormányzat támogatási rendszeréről adott tájékoztatást. Szerinte a kulcsszavak a szeretet, az odafigyelés és egymás támogatása, hiszen csak így működhet a civil hálózat, ami a magányosságot is oldhatja, feladatot, közös célt adva az embereknek. Erre szolgál majd a tervek szerint a Törpe utcában felépülő civil közösségi központ, amely otthont adna a helyi, alulról építkező szervezeteknek.
Hasonló feladatot lát el jelenleg a Kulturális Szalon, ahol már eddig is számos klub, kör, egyesület és társaság alakult és működik a helyi közösség érdekében. „Az eddigi sikerek azt mutatják, hogy nem alaptalan szándék a civilek összehozása, hiszen sok ilyen kicsi, embereket megmozgató közösség létezik a Hegyvidéken” – vont mérleget Menyhárt Éva, hozzátéve, hogy a Kulturális Szalon honlapján, a „Klubélet” linkre kattintva, további információk állnak az érdeklődők rendelkezésére.

M.