Ujabb_felujitott_utakat_adtak_at

Újabb felújított utakat adtak át

Az utóbbi négy évben mintegy tizenhét kilométer útpálya újult meg a XII. kerületben. A terveknek megfelelően az idén nyáron további útszakaszok rekonstrukciójára került sor. A Németvölgyi úton, a Zsolna utca és a Zsibói utca környezetében, továbbá a Zugligeti úton elvégzett fejlesztéseket tekintette meg nemrégiben Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester.

Az idei nyár legnagyobb kerületi útfejlesztése zajlott le a Németvölgyi úton, ahol a Bürök utca és a Farkasréti temető főbejárata közötti, mintegy 700 méteres szakaszon az alapokkal együtt átépíttette az útpályát a Hegyvidéki Önkormányzat. A munkálatok során 5670 négyzetméter felületen mintegy 1200 tonna, a korábbinál strapabíróbb aszfaltot terítettek el, újrarakták, illetve szükség esetén pótolták a szegélyköveket és a kocsibehajtók kövezetét, valamint biztonságosabbá tették a járdákat. Mindezt rekordidő alatt, hiszen a nyár elején kezdődő beruházás az iskolaszünet végére elkészült.
„A Németvölgyi út a kerület egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító útszakasza, ezért volt szükség a felújítására” – mondta a beruházás eredményét szakmai bejárás során megtekintő Pokorni Zoltán. A polgármester hozzátette, hogy a kizárólag útépítésekre fordítható kommunálisadó-bevétel felhasználásáról döntő Hegyvidéki Útfejlesztési Testület egyhangúan javasolta az útszakasz rendbetételét.
A munkálatok során 240 ezer darab bazalt kiskockakő került a felszínre, ezeket egyelőre a Bürök utcai telephelyen tárolja az önkormányzat. A jó állapotú építőanyagot a közterületi építkezéseken díszburkolatként hasznosítják majd.
„Sikerült megnyugtatóan rendezni a parkolást is, az autósok mostantól az úttest szélén kialakított parkolósávot használhatják – folytatta a polgármester. – Mindezt úgy tudtuk megoldani, hogy nem nyúltunk a zöldfelületekhez, és a fák számát sem kellett csökkenteni. Korábban sokan szabálytalanul a füves részekre parkoltak, a magas útszegély miatt azonban erre már nem lesz lehetőségük.”
A gyalogosok érdekében az útszakasz taktilis elemekkel ellátott két zebráját is biztonságosabbá tették. Érdekesség, hogy a Németvölgyi úti az első piros színnel is kiemelt zebra, ami nem valamelyik gyermekekkel foglalkozó intézmény közelében található.
„Öt évvel ezelőtt, Budapesten elsőként, azzal a céllal kezdtük átfesteni a kerületi zebrákat, hogy még biztonságosabbá tegyük az óvodák, iskolák gyalogos elérhetőségét – beszélt a közelmúltról a polgármester. – Bár a kezdeményezést több kerület átvette, nem folytatták az eredeti koncepció szerint, ugyanis elsősorban a forgalmas gyalogátkelőhelyeket alakították át. Önkormányzatunk úgy döntött, kiterjeszti a piros zebrák rendszerét.”
Szintén közlekedésbiztonsági okokból, a BKK kérésére, az önkormányzat lezáratta a 122-es számú házzal szembeni villamosátjárót. Bár az ott élők attól tartottak, emiatt megnő a szervizút forgalma, ez nem történt meg. Ennek ellenére az önkormányzat elvégzi a forgalomszámlálást, és ha ez igazolja az aggodalmakat, ismét felveszi a kapcsolatot a BKK-val. Lesz egy előre nem tervezett fejlesztés is: egy közelben lakó hölgy javaslatára kiszélesítik a 81-es számú ház előtti le- és felhajtót – jelentette be Pokorni Zoltán.
A nyáron a Zsibói utcában, a Zsolna utcában, valamint a Zugligeti úton is jelentős fejlesztések történtek. A múlt évben az Istenhegyi út és a Zsolna utca között leaszfaltozták a megkopott, csúszóssá vált terméskő burkolat miatt telente nehezen járható Zsibói utca felső szakaszát, valamint megújult a szomszédos Zsolna utca jobb oldali útpályája és az ehhez csatlakozó járda. Az idén befejeződött a terméskő burkolat kiváltása a Zsibói utcában, ahol a Zsolna utca és a Trencséni utca közötti 182 méteres szakaszon a szegély is átépült, valamint a lépcsős járda mellé kapaszkodót tettek.
A Zsolna utcában lezárult a csatornaépítés miatt tavaly félbehagyott rekonstrukció, a bal oldali útpályát és a hozzá tartozó járdát újraaszfaltozták. Az utca felső szakaszán, a páros oldalon, a Zsibói utcától az Istenhegyi lejtő irányában 249 méter járda és részlegesen a parkoló burkolata is megújult.
Rendezte az önkormányzat a Istenhegyi lejtő legfelső, termésköves részét, az utca fennmaradó szakasza a csatornázást követően készül el. Pokorni Zoltán a nyári útépítések közül külön kiemelte a Zugligeti út alsó felének felújítását. A polgármester szerint a munka nagy odafigyelést igényelt, hiszen a forgalmas, azonban szűk keresztmetszetű út mindkét sávját egy időben kellett aszfaltozni. Ez egy nap alatt, reggel 7 és délután 5 óra között sikerült, ami minden szempontból bravúros teljesítmény.

mm.