Ut-hiba_bejelentes_okostelefonon

Úthiba-bejelentés okostelefonon

Ezentúl az úthibákról, az engedély nélkül elhelyezett konténerekről, valamint az utakon hagyott üzemképtelen járművekről is egyszerűen, pár kattintással bejelentést lehet tenni az önkormányzatnak a „Hegyvidék” okostelefonos alkalmazás legújabb funkciójával, a „Jó utat!” elnevezésű szolgáltatás igénybevételével.

Nagy sikere van a két évvel ezelőtt bemutatott, azóta is folyamatosan fejlődő Hegyvidék applikációnak, ez idáig több mint tizenötezer ember töltötte le az önkormányzat okostelefonos alkalmazását. A legújabb kerületi fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Váczi János alpolgármester felidézte, hogy az alkalmazás egyfajta „elektronikus kerületi kisokosnak” készült, amelynek segítségével egy okostelefonon könnyedén rákereshetünk bennünket érdeklő hasznos információkra – például az önkormányzat intézményeivel, az orvosi, patikai szolgáltatásokkal, vagy éppen a sport- és szabadidős lehetőségekkel kapcsolatban.
Az alkalmazást néhány hónappal ezelőtt egy parkolási modullal egészítették ki. Ezzel egyszerűen lekérdezhető a parkolási zóna kódja, illetve a díjfizetéshez szükséges SMS megírása is automatizálható annak érdekében, hogy könnyebb legyen a mobiltelefonos díjfizetés.
A hegyvidéki okostelefonos alkalmazás legújabb funkciója a „Jó utat!” elnevezésű szolgáltatatás, amivel egyszerűen bejelenthetők az úthibák, az engedély nélkül elhelyezett konténerek, valamint az utakon hagyott üzemképtelen járművek – mondta el Váczi János. Amennyiben a „Jó utat!” modul használata során bekapcsoljuk készülékünkön a GPS-t, azaz a műholdas helymeghatározást, a program automatikusan hozzárendeli az általunk készített fotóhoz a GPS-koordinátákat.
A bejelentésekkel kapcsolatban a Hegyvidéki Rendészet, valamint a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodája intézkedik. Abban az esetben, ha nem az önkormányzat, hanem a Budapesti Közlekedési Központ, netán valamelyik közműszolgáltató cég érintett, az ügyet továbbítják az illetékesnek.
„Önkormányzatunk közel százhatvan kilométernyi út, valamint a kapcsolódó járdák, támfalak és más úttartozékok karbantartását végzi” – érzékeltette a polgármester a kerületre háruló útfenntartási feladatok nagyságát. Pokorni Zoltán elmondta, hogy a kommunális adóból befolyó bevételek teljes egészét út- és járdafelújításokra fordítják a civil tagokból álló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület javaslatai alapján. Az elmúlt négy évben több mint tizenhét kilométer új útszakasz épült, közel ötszáz új parkolóhelyet alakítottak ki anélkül, hogy csökkentették volna az értékes zöldfelületek méretét, és tízezernél is több kátyút javítottak ki.
A polgármester kiemelte, hogy az okostelefonon, vagy más módon bejelentett úthibákat rövid időn belül megvizsgálják az útellenőrök, és megteszik a helyreállítás érdekében szükséges további lépéseket. Amennyiben az önkormányzaté a terület, a közvetlen balesetveszélyt jelentő hibákat sürgősséggel, három-öt munkanap alatt kijavíttatják. Ha egy forgalmas útvonalon található, de kevésbé veszélyes úthibát találnak, néhány héten belül vállalják a helyreállítást, míg a kisebb forgalmú utakon fellelt, sürgős intézkedést nem igénylő problémák esetén az éves tervbe veszik fel az elvégzendő munkát.
Nyírő András, a Hegyvidék alkalmazást, valamint az ennek részeként elkészült úthiba-bejelentő modult fejlesztő Appsters Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az okostelefonok egyre fontosabb szerepet töltenek be mindennapjainkban. Szerinte ezt a tendenciát időben felismerte az önkormányzat, és innovatív, vonzó szolgáltatáscsomagot állított össze az itt élők számára.
A legújabb, „Jó utat!” elnevezésű szolgáltatás Android operációs rendszerű telefonokon érhető el, továbbá letölthető az iOS-rendszereken használható változata is. Amennyiben már telepítettük telefonunkra a Hegyvidék alkalmazást, frissíteni kell azt, hogy új menüpontként megjelenjen a hibabejelentő funkció. Ugyanez az önkormányzat honlapján is megtalálható, a www.hegyvidek.hu/uthiba-bejelentes címen.

z.