Vackor_tabor_es_eredmenyes_ejszakai_tura1

Vackor tábor és éjszakai túra

Az idén először szervezett nyári napközis gyermektáborokat a Budakeszi Vadaspark. Valamennyi turnus telt házzal zajlott, ami után talán nem meglepő, hogy az igényeket meghallgatva az őszi szünetben is fogadja új és visszatérő vendégeit a Vackor tábor. A szervezők ígérik, hogy azokat is várják majd újdonságok, akik nem vettek részt a nyári programokban.
Az ősz a szarvasbőgés ideje a hazai erdőkben. A főváros közelében pedig hol máshol lehetne kellemesebb időtöltés szarvasbőgést hallgatni, mint a vadasparkban, ahol az időjárástól függően akár novemberig folyamatosan látogathatók az éjszakai kalandtúrák. A szakavatott vezetéssel zajló kirándulások a teljes sötétség élménye mellett a vadak éjszakai életébe is bepillantást engednek.
Lehet, hogy meglepően hangzik, de minden állat aktív életet él a sötétség beállta után is, amit a túrázók testközelből figyelhetnek meg. A közeli erdők neszei mellett kis szerencsével a vadon élő szarvasok bőgését is hallhatják majd a látogatók. A túrákon legfeljebb ötvenen vehetnek részt, ezért előzetes jelentkezés szükséges a Budakeszi Vadaspark honlapján található elektronikus címen. Érdemes alaposan felöltözni, és termoszban meleg italt vinni. A zseblámpa kötelező felszerelés!
Az éjszakai program tökéletes kiegészítője a nappali szakvezetés, amit továbbra is ingyenesen vehetnek igénybe a parkba látogató csoportok (a maximális létszám 30 fő, előzetes jelentkezés szintén szükséges). A 9 és 13 óra között óránként induló, egyórás időtartamú túrákon az állatok és életük alapvető ismertetése mellett kitérnek a fajjal vagy az adott egyeddel összefüggő érdekességekre is. Külön előadások foglalkoznak a ragadozók (a többi között a róka, a sakál, a hiúz, a mosómedve), a hazai nagyvadak (például a barnamedve, a farkas, a szarvas, az őz, a vaddisznó) vagy a kertben élő madarak (a pusztai sas, az egerészölyv, a héja, az uhu, a macskabagoly, a holló és a háziasított fajok) bemutatásával.Vackor_tabor_es_eredmenyes_ejszakai_tura2A vezetés során szó esik a természetvédelemről, és alkalom nyílik a felmerülő kérdések tisztázására is. Aki nagyon kíváncsi, és bírja erővel, akár egymás után is végighallgathatja a gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes előadásokat.
Az őszi eseményeknek azonban mindezzel még messze nincs vége! A korábbi évek hagyományait követve szeptember közepén rendezték meg az örökbefogadók napját, amikor a „szülők” találkozhattak a támogatott állatokkal, s emellett mindenki számára lehetőség nyílt újabb örökbefogadásokra is.
A vadaspark külön programmal készül az állatok világnapjára (október 4.), és természetesen részese lesz a szeptember 29-én kezdődő Erdők Hete rendezvénysorozatnak is. Ezt követően pedig az idén harmincötödik születésnapját ünneplő Budakeszi Vadaspark és az egyidős Jászberényi Állat- és Növénykert kölcsönösen meglátogatja egymás. Az „Együtt 70” névre keresztelt egész napos program keretében szakemberek a nagyközönség számára is érdekes előadásokat tartanak a két intézményben élő állatokról.
A vadasparki ősz további meglepetéseket is tartogat, ezekről azonban későbbi lapszámainkban lebbentjük fel a leplet.

B. I.