Zugligeti_fejlesztesek

Zugligeti fejlesztések

Jelentős energetikai fejlesztést hajtott végre az önkormányzat. Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázati felhívásra beadott „Zugligeti Óvoda és Zugligeti Bölcsőde épületének energetikai fejlesztése” projektcímmel elnyert vissza nem térítendő támogatás igénybevételével megvalósult az épület homlokzati szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje. A beruházásnak köszönhetően a két intézmény fűtésszámlája kevesebb, mint a felére csökken.

A szükséges 15 százalékos önrész biztosításával 65 161 699 forint, 85 százalékos intenzitású támogatást nyert el az önkormányzat a Zugligeti Óvoda és Zugligeti Bölcsőde átfogó energetikai modernizációjára. A KEOP-5.5.0/A/12-2013-0284 számú pályázat keretében elkészült a két intézményt befogadó épület hőszigetelése.

A homlokzatokra összesen 1100 négyzetméter, nyolc centiméter vastag, korszerű kőzetgyapot került, valamint 614 négyzetméter, kiváló hőmegtartó képességű műanyag nyílászárót építettek be. Különleges megoldás készült a lépcsőházi részen, ahol a meglévő kopolit üveg elé 120 négyzetméter esztétikus, fokozott légzárású polikarbonát lemez került.
A fejlesztés eredményeképpen az épület fűtésienergia-felhasználása 697,86 GJ-al lesz kevesebb. Jelentősen mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátása, emellett 5 millió forinttal, azaz kevesebb, mint a felére csökken a fűtésszámla.
A beruházást Pokorni Zoltán polgármester közösen tekintette meg Váczi János és Fonti Krisztina alpolgármesterekkel. A kerület vezetője azt emelte ki, hogy egy nagy létszámú bölcsőde és óvoda modernizációját sikerült megvalósítani.
„A családok körében rendkívül népszerű két intézményben integráltan százötven óvodás és százhúsz bölcsődés elhelyezésére nyílik lehetőség. Ezért is fontos, hogy minél jobb körülményeket biztosítsunk az épületben” – mondta a polgármester, arra is emlékeztetve, hogy az intézmények fenntartása és működtetése a kerület egyik legjelentősebb feladata. Ezért is örömteli, hogy az idén az önkormányzat valamennyi bölcsődei és óvodai jelentkezőt el tudta helyezni.
„Büszkék vagyunk erre, azonban már most készülünk a jövő évre, hiszen szeptembertől, ha a szülők kérik, már a hároméves gyereket is kötelező felvenni” – folytatta Pokorni Zoltán. A fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a kerületben elsőként a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde épületére kerültek napelemek. A homlokzat szigetelésére és a nyílászárók cseréjére égető szükség volt, a korábbi állapotokra jellemző, hogy akadtak olyan falszakaszok, ahol csak egy vékony lambéria jelentette a „hőszigetelést”.
Váczi János alpolgármester arról szólt, hogy az 1980-ban átadott, elavult szerkezetű intézmény már nem felelt meg a mai energetikai követelményeknek. A három évvel ezelőtt az intézmény tetejére telepített napelemes rendszerrel sikerült az elektromosenergia-felhasználás 55-60 százalékát napenergiával kiváltani. Az alpolgármester hozzátette, hogy a nyár folyamán befejeződött az Arany János iskola tetőszerkezetének cseréje, továbbá a Tamási Áron iskola energetikai korszerűsítése is.

sm.