Ket_emelet_vidamsag

Két emelet vidámság

Régi hagyomány, hogy a hegyvidéki óvodások tavasszal a polgármesteri hivatalban mutatják be a különböző vizuális technikákkal készített kézműves munkáikat, rajzaikat és kisplasztikáikat. Ezúttal a természet szépségeit örökítették meg a gyerekek.

A „Természet szépségei gyermekszemmel” címmel nyílt kiállítás a polgármesteri hivatal első és második emeleti folyosógalériájában. Az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett tárlaton az önkormányzati fenntartású óvodákba, valamint a Zölderdő Óvodába járó gyerekek rajzai és térbeli kisplasztikái láthatók.
Ahogyan az már hagyomány, a hivatalos megnyitót vidám műsor vezette be, a Mackós Óvoda nagycsoportosai adtak ízelítőt abból, milyen énekeket, mondókákat és játékokat tanultak az elmúlt esztendőben. Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője köszöntőjében elmondta, vitathatatlanul az óvodásoké a folyosógaléria legbájosabb, és talán leginkább várt kiállítása, ami mindig mosolyt csal a látogatók arcára.
„Hiánypótló rendezvény ez, hiszen a gyerekek művészi alkotásainak bemutatására kevesebb lehetőség nyílik” – hívta fel a figyelmet az irodavezető, hozzátéve, hogy a természet értékeit megörökítő munkák rendkívül tanulságosak. Olyan szemszögből mutatják be a minket körülvevő világot, a növényeket és állatokat, amire a felnőttek talán nem is gondolnak. Ezt a közvetlenséget, a természet önzetlen szeretetét kell megőrizni a jövő generációiban, s ehhez az önkormányzat a maga eszközeivel igyekszik minél inkább hozzájárulni – hangsúlyozta, utalva a többi között az óvodákban is elérhető szeletív hulladékgyűjtésre és a nagy sikerű környezetvédelmi vetélkedőre.
Az iskola folytatja az óvodában megkezdett környezeti nevelést, ez azonban a rajz- és technikaórák alacsony száma miatt jóval nehezebb feladat. Épp ezért különösen fontos óvodáskorban elmélyíteni a természet tiszteletét a gyerekekben – hangsúlyozta az irodavezető, aki a Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. vezetőjével, Vasné Dömötör Rozáliával közösen adta át az óvodák képviselőinek a jól megérdemelt okleveleket és ajándékokat.
A kiállítást évek óta szervező Kovács Zsuzsa, a Hunniareg tanácsadója lapunknak elmondta, hogy az óvoda a gyerekek ízlésének formálásában, esztétikai fogékonyságuk alakításában is részt vesz. Ebben kiemelkedő szerepet kapnak a művészeti jellegű tevékenységek, köztük a rajzolás és a festés. A vizuális nevelés eredményeképpen az óvodásokban kialakul a képi, plasztikai kifejezőkészség, fejlődik a színképzetük, valamint a rendező, komponáló és térbeli tájékozódó képességük. Gyakorlás közben tökéletesedik a kézmozgásuk és a technikák pontos használata, a művészettel való találkozás javítja a kreatív teljesítményüket. Ehhez a folyamathoz járul hozzá ez a kiállítás, amire minden évben nagy kedvvel készülnek az apróságok.

M.

 

A kiállítás május 15-ig tekinthető meg munkaidőben a polgármesteri hivatalban.