Nagytakaritas_negy_helyszinen

Nagytakarítás négy helyszínen

A Föld napja alkalmából az idén is nagytakarításra hívta az önkormányzat a Hegyvidéken élőket. Ezúttal három helyszín – a Normafa környéke, a zugligeti lóvasút-végállomás épülete melletti természetvédelmi terület, valamint a Határőr út és az Istenhegyi út találkozásánál lévő zöld terület – megtisztítását hirdették meg előzetesen, de lakossági kezdeményezésre végül a Tamási Áron utcai, egykori Reál élelmiszerbolt környezetét is bevonták a programba.

Az akcióhoz sok környékbeli lakó csatlakozott. Rajtuk kívül a KIMBI Óvoda dolgozói, a gondozási központok önkéntes segítői, továbbá a Természetvédelmi Polgárőrség szervezésében az Arany János és három másik nem XII. kerületi iskola diákjai jöttek el szemetet szedni.

„A szemét újabb szemetet vonz, a rend viszont távol tartja” – fogalmazott a Hegyvidék polgármestere, aki kollégáival, köztük Fonti Krisztina, Kovács Lajos és Váczi János alpolgármesterekkel együtt most is részt vett a nagytakarításban. Pokorni Zoltán elmondta: ahol egy kis kupac szemét megjelenik, ott általában gyorsan feltűnnek újabbak is, ezért fontos, hogy tartsuk tisztán környezetünket, és a kisebb, eldobált zacskókat, flakonokat is gyűjtsük össze. A polgármester – aki munkatársaival a Konkoly-Thege Miklós út elején, valamint a Távcső utca mentén található zöld területeken gyűjtött szemetet – felidézte, hogy az első kerülettakarítási akciót 2003-ban hirdették meg Péchy László helyi önkormányzati képviselő javaslatára, és azóta minden év tavaszán megtartják.

„Tizenkét esztendővel ezelőtt még az utcákban, a házak előtti füves részeken, fasorokban takarítottunk. Az évek során aztán egyre inkább áttevődött a munka az erdős területekre, miután úgy láttuk, hogy az önkormányzat már rendben tudja tartani a közterületeket” – emlékezett vissza az ötletgazda. Péchy László kiemelte, hogy az elmúlt bő egy évtized során a kerülettakarítási programok aktív szervezője és közreműködője volt Faluhelyi Magda, a Németvölgyi út 20. számú társasház, a Kissvábhegyi Egyesület, a Nőszirom Természetvédelmi Egyesület, a Wesselényi Kör, a Hegyvidéki Lokálpatrióta Egyesület, a Hegyvidékért Egyesület, több iskola, továbbá az önkormányzat is azonnal a kezdeményezés mellé állt.

Az önkéntesek ezúttal mintegy húsz köbméternyi szemetet szedtek össze. Szakemberek bevonásával egy sittlerakóhelyet is felszámoltak a Normafa környékén, az egykori Hotel Olimpia épülete mögött, ahonnan kétkonténernyi illegálisan elhelyezett építési törmeléket szállítottak el az önkormányzat megbízásából.

z.