Meg_tudjatok_tenni

„Meg tudjátok tenni!”

A Tamási Áron iskola sikeresen pályázott egy nemzetközi Comenius iskolai együttműködési programra. Két év alatt a diákok megismerhették a demokrácia különböző szintjeit.

„Yes, you can! – How to become a responsible and active European citizen”, azaz „Meg tudjátok tenni! – Hogyan váljunk felelős és aktív európai polgárokká”. Ez a címe annak a Comenius iskolai együttműködési programnak, aminek a legfontosabb célja, hogy a diákok megértsék, milyen keretek között működik a demokrácia a társadalom különböző szintjein. Lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők elmondják véleményüket, és megmutassák: ha szükséges, van mód a változtatásra.
A felhíváshoz csatlakozott a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, amely a sikeres pályázatot követően dán, spanyol, angol és német intézményekkel közösen dolgozott a programban. A részvétel ingyenes volt a gyerekek számára. A hegyvidéki tanulókat Skardelliné Perjés Magdolna, Fodor Klára, Orbán Péter, Vasdinnyey Miklós és Martin O’Regan készítette fel a feladatokra. A 12.-es és 13.-os végzősök az iskolai, a helyi, az országos és az európai demokráciáról szóló húszperces angol nyelvű prezentációkat mindig egy másik országban mutatták be.
A két évig tartó projekt zárásaként Budapesten találkoztak a diákok, a – Pokorni Zoltán polgármester jóvoltából a Barabás-villában rendezett – eseményen a nemzetközi demokráciáról hangzottak el előadások. A tamásis diákok Fukuyama és Huntington gondolatait felhasználva arról beszéltek, mire lehet számítani a 21. században. Mint elmondták, Huntington több pólusú világrendet, Fukuyama pedig a világ demokratizálódását vetíti előre.
A külföldi vendégek később ízelítőt kaptak a hegyvidéki iskola mindennapjaiból. Közös faültetésen vettek részt a Tamási ökokertjében, ahol a galagonyabokor mellé a programra emlékeztető táblát helyeztek el. A tornacsarnokban tartott búcsúesten a hazai diákok ünnepi műsorát követően – volt közös népdaléneklés is – a táncházban mindenki kipróbálhatta a legismertebb magyar táncok lépéseit.

M.