Befejezodott_a_kozteruleteken_a_jegkarok_utani_takaritas

Befejeződött a közterületeken a jégkár utáni takarítás

Óriási mennyiségű fatörmelék borította be a Hegyvidék felső részeit a tavaly decemberi jégkár után. A Normafa környéki erdőterületeken a kidőlt fák, leszakadt ágak összegyűjtése és aprítása valószínűleg még hónapokig eltart, az érintett utcák rendbetétele azonban már befejeződött. Az önkormányzat a továbbiakban nem tudja elszállítani a kertekből kihelyezett zöldhulladékot, ennek gyűjtésére a korábbi gyakorlatnak megfelelően az FKF Nonprofit Zrt. biztosít lehetőséget.

„Az elmúlt időszakban összesen 3350 köbméternyi fát gyűjtöttek össze és daráltak le, valamint közel 1500 veszélyessé vált fát gallyaztak le a közterületeken az önkormányzat által megbízott szakemberek” – összegezte az elvégzett feladatok mennyiségét a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője. Rimóczi János elmondta, hogy a jégkár által leginkább érintett utcák, önkormányzati ingatlanok veszélytelenítése, rendbetétele érdekében heteken át mindennap húsz-huszonöt ember dolgozott a területen.
Számtalan helyen volt tennivalójuk, de különösen sok időt, energiát igényelt a Normafa út, az Őzike út, a Karthauzi utca, a Költő utca, a Mátyás király út és a Csillagvölgyi út megtisztítása. A jégkármentesítés során elvégzett közterületi munkák összköltsége 72 millió forint volt, ennek 70%-ára vis maior támogatást igényeltek a Belügyminisztériumtól.
„A közterületek megtisztítása során azt a faanyagot is elszállítottuk, amit a lakók a kertekben gyűjtöttek össze, s helyeztek ki a házaik elé. A továbbiakban azonban erre már nincs mód, ezért arra kérjük az ingatlantulajdonosokat, hogy a zöldhulladékot az FKF gyűjtőzsákjaiban, illetve a vastagabb ágakat, amelyek nem férnek el a zsákokban, az előírásoknak megfelelően összekötve, legfeljebb egyméteresre darabolva tegyék ki” – mondta az irodavezető.
A zöldhulladék szabálytalan kihelyezése a szemeteléshez hasonlóan köztisztasági szabálysértésnek minősül, ami miatt 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki a közterület-felügyelők. Feljelentés esetén a kormányhivatal által kiróható bírság összege a 150 ezer forintot is elérheti.
Az FKF Nonprofit Zrt. logójával ellátott, „kerti zöldhulladék” feliratú műanyag zsákok a társaság ügyfélszolgálatán, hulladékgyűjtő udvaraiban, továbbá a Díjbeszedő Holding ügyfélszolgálatain, a MOL fővárosi töltőállomásain, a Praktiker és az OBI budapesti és Budapest környéki áruházaiban, valamint a SPAR csoport üzleteiben is megvásárolhatók. Az FKF-nél beszerezhető 60 literes gyűjtőzsák ára 197 forint, míg a 100 literes 235 forintba kerül.
A Fővárosi Közterület-fenntartó a zöldhulladék-begyűjtést az idén március 16-tól december 4-ig végzi. A hegyvidéki szolgáltatási körzetben szerdánként viszik el a zsákok tartalmát a pusztazámori komposztálóközpontba.

sz.