Egyeztetesek_a_Varoshaza-ter_projektrol

Egyeztetések a Városháza tér-projektről

Új, többfunkciós, a gyalogosközlekedést előnyben részesítő városrészközpontot alakítana ki az önkormányzat a polgármesteri hivatal épülete körül. A tervezők és a hivatal munkatársai Pokorni Zoltán polgármester közreműködésével ennek részleteiről egyeztettek a környékbeli lakókkal.

Az önkormányzat februárban három lakossági fórumot szervezett a Kulturális Szalon Törpe utca 2. szám alatti elhelyezésével kapcsolatban, a környéken élők ezeken az összejöveteleken fejthették ki álláspontjukat a zömmel idősek által látogatott intézmény új épületének terveiről. (Az elhangzott véleményeket február 24-i lapszámunkban ismertettük.) Márciusban újabb három fórum zajlott le: az egyeztetéseken a Kulturális Szalon ügye mellett a Városháza tér-projekt és az ezzel összefüggő forgalomszabályozási kérdések is terítékre kerültek.
A lakók közül többen ismét amellett foglaltak állást, hogy a Törpe utca 2. szám alatt lévő, szerethető karakterű, régi házat meg kellene őrizni ahelyett, hogy lebontanák, és a helyén új, kortárs épületet emelnének a Kulturális Szalon számára. Pokorni Zoltán polgármester ezért az egyeztetéssorozat vége felé bejelentette: az önkormányzat felfüggesztette a Kulturális Szalon új épületének tervezési folyamatát, és bár a szóban forgó ház nem műemlék, és védelem alatt sem áll, felkérték a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központot, szakmai szempontból vizsgálja meg, milyen értéket képvisel. Újragondolják azt is, hogy az intézmény alapvető igényeinek kiszolgálására minimálisan mennyi területre lenne szükség, és ehhez megfelelő méretű-e a Törpe utcai ház, vagy egy új, de a tervezettnél kisebb épület.
Az autós közlekedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt – annak érdekében, hogy a Törpe utcába látogatók ne foglalják el az ott lakók elől a kisszámú parkolóhelyet – a polgármester engedélyhez kötött, illetve kizárólag célforgalom számára engedélyezett behajtás bevezetésére tett javaslatot. Pokorni Zoltán elmondta azt is, hogy az új Kulturális Szalon, valamint a Városháza tér tervét szétválasztották egymástól, ezeket a továbbiakban két különálló projektként kezelik. A térrendezést – amihez már rendelkezésre áll a fővárosi önkormányzat Tér-Köz pályázatán elnyert támogatás – az idén nyáron elkezdenék, ugyanakkor a Kulturális Szalon leendő központjával kapcsolatban a továbblépés lehetséges irányáról csak az újabb szakmai vizsgálatok lezárását követően döntenek.
A polgármesteri hivatal épülete körül kialakítandó Városháza teret a Palatinium Group kreatív igazgatója, Törőcsik Ferenc mutatta be az érdeklőknek. A tervezőcég munkatársa elmondta, hogy olyan sokfunkciós, átlátható teret teremtenének, ami méltó központja lehet a városrésznek. A polgármesteri hivatal főbejárata előtti gyalogoszónát megnövelnék oly módon, hogy felszámolnák a hivatali gépkocsik számára kijelölt parkolóhelyeket. A Kiss János altábornagy utcát lezárnák a Böszörményi út és a Törpe utca között, oda csak a megkülönböztető jelzést használó gépjárművek hajthatnának be.
A Törpe utcát egyirányúvá tennék az Apor Vilmos tér felől, így a Kiss János altábornagy utca is egyirányúvá válna felfelé a Törpe utca és a Margaréta utca között; ezen a szakaszon, a játszótér felőli oldalon lehetővé tennék, hogy 45 fokban álljanak meg a járművek, ami által növekedne a parkolóhelyek száma. A továbbiakban is kétirányú Margaréta utcában, a játszótér mögötti szakaszon ugyancsak változna a parkolási rend, ott a házak felőli oldalon az útra merőleges parkolóhelyeket hoznának létre.
Törőcsik Ferenc hangsúlyozta, hogy a fejlesztendő területen található fákat kivétel nélkül szeretnék megtartani. Bővítenék a pihenésre alkalmas részeket, a támfalakon és lépcsők vonalában ülőpadokat alakítanának ki, továbbá nyitottabbá, átjárhatóbbá tennék a zöld felületeket. A polgármesteri hivatal oldalában lévő kis, kör alakú tér, ahol keddenként termelői piacot tartanak, könnyebben megközelíthető lesz a Kiss János altábornagy utca felől egy új, enyhén lejtő, széles rámpán keresztül. A közvilágítás-fejlesztés részeként új lámpákat helyeznek ki a Margaréta utca játszótér melletti, jelenleg kivilágítatlan szakaszán.
A lakók kérdésére Pokorni Zoltán elmondta, hogy a főváros megkezdte a Böszörményi út áttervezését, így van remény arra, hogy a Böszörményi út és a Kiss János altábornagy utca gyalogosok számára veszélyes kereszteződése is átépülhet a közeljövőben. A polgármester szólt arról is, hogy a Városháza tér kivitelezését a Németvölgyi úti körforgalom-építés készültségi fokától függően indítanák el. Arra törekszenek, hogy minél kisebb legyen az átfedés a két munka között, ezzel együtt a polgármesteri hivatal körüli közterület-rendezési munkálatokat még az idén, a téli fagyok beállta előtt szeretnék befejezni.

d.