Konnyebbe_teheto_a_valtozokor

Könnyebbé tehető a változókor

A változókorral járó egészségügyi tünetekről és a panaszok enyhítésének lehetőségeiről esett szó az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem márciusi előadásán. A hormonális okokról dr. Fontányi Zoltán nőgyógyász beszélt az érdeklődőknek.

A menopauza nemcsak azokat a nőket érinti, akik szenvednek tőle, hanem az őket körülvevő családtagokat is. „Mivel nagyon komplex és összetett dolog, ezért érdemes alaposan körbejárni a menopauza fogalmát. Bár maga a szó a menstruációs vérzés elmaradását jelenti, nem köthető egy adott időpillanathoz, sokkal inkább egy folyamatot jelöl. Ehhez hasonlóan határozható meg a menopauzát megelőző perimenopauzális időszak, ami a menstruáció szabálytalanná válásától kezdődik, és a menstruáció végleges elmaradásáig tart” – hívta fel a figyelmet dr. Fontányi Zoltán nőgyógyász, a Budai Egészségközpont szakorvosa az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásán.
A menstruáció elmaradását követően bekövetkezik a postmenopausa, ezt akkortól számítják, amikor már legalább egy éve nem jött meg a vérzés. Kétszáz évvel ezelőtt a nők döntő többsége nem érte meg a menopauzális kort, tehát egyszerűen nem létezett ez a probléma. Tulajdonképpen még az 1900-as évek elején sem, csak az első világháború után kezdett el jelentősen növekedni a nők várható élettartama. A 2000-es évek eleje óta életük egyharmadát a menopauzális időszakban töltik el.
Dr. Fontányi Zoltán hangsúlyozta: a menstruációs ciklus során négy hormon változását kell figyelembe venni. A két stimuláló hormon, az FSH (follikulus stimuláló hormon) és az LH (luteinizáló hormon) az agyalapi mirigyben termelődik, onnan szabadul fel, irányítja a folyamatokat, amelyek a petefészekben zajlanak.
A ciklus első felében az FSH elkezd emelkedni, ami fokozza az ösztrogéntermelődést. Beindul a peteérés, majd a ciklus közepén hirtelen megemelkedik az LH-szint, ami tüszőrepedést okoz: kiszabadul a petesejt, a helyén marad egy sárgatest, amely aztán egyre nő. Ez a folyamat változik meg a menopauza idején.
Hogy jönnek létre ezek a változások? Az első időszakban csökken a progeszteronszint, mégpedig azért, mert elkezdenek öregedni a petesejtek, ami befolyásolja az érésüket. Kialakul egy egyfázisú ciklus, ennek következtében pedig megjelennek a vérzészavarok. Miután a progeszteronszintet az LH-érték növeli, hiába termelődik fokozottabban, ezt már nem tudja véghezvinni, mert nincs kilökődés. A következő fázisban a gyengébb keringés és a petefészek csökkenő mérete miatt teljesen leáll a peteérés.
Innentől az ösztrogénszintézis is csökken, gyakorlatilag megszűnik, de a petefészek érdekes módon tovább működik, és elsősorban androgéneket, a férfias megjelenést kiváltó hormonokat termel. A nőgyógyász azt is kiemelte, hogy az elsődleges és másodlagos női nemi jelleget az ösztrogének biztosítják, ami nagyon sok területen hatással van a szervezetre, ezért aztán a termelődésük hiánya különböző módon befolyásolja annak működését.
Ennek megfelelően a hormonhiány következtében kialakuló állapotokban három időbeli kategóriát különböztetünk meg: a korai, a középtávú és a hosszú távú menopauzát. Az első periódusban hőhullámok, majd álmatlanság, valamint esetleges viselkedés- és pszichés zavarok jelentkeznek. A második fázisban bekövetkezik a hüvelysorvadás és -viszketés, a hüvelyhám elvékonyodik, szárazság alakul ki.
Ezt követően a vizeletinkontinencia és a húgyúti fertőzések is megjelennek, ami együtt jár a bőr sorvadásával a gáttájékon és a nagyajkakon. A hüvelyflóra ugyancsak megváltozik, kórossá válhat, így gyakoribbak a krónikus folyások, a hólyaghurut, a hólyag és a mellső hüvelyfal megsüllyedése. Minden postmenopauzában előforduló vérzés esetén, a biztonság kedvéért, fontos a szövettani vizsgálat elvégzése.
Bár rendkívül összetett tünetegyüttesről van szó, a klimax kezelésére is léteznek megoldások, ilyen a hormonpótlás. Kiegészítő kezelés lehet a kalcium szedése, a D- és K-vitamin pótlása, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, a csontsűrűség stabilizálása és a tüneti kezelések alkalmazása.

Rendkívül fontos a mindennapos mozgás, ami hozzájárul a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez.
Amennyiben már jelentkeznek a tünetek, speciális torna javasolt, ezekkel egyebek közt a vizeletvesztés is enyhíthető. Ajánlott kevés zsírt, sok rostot fogyasztani, és odafigyelni a testsúlyra. A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, a mammográfia és a csontsűrűség-meghatározás pedig mindenkinek kötelező!

(sm)