Oktatokozpont_a_Facanosban

Oktatóközpont a Fácánosban

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Pokorni Zoltán polgármester a zugligeti Fácános területére látogattak, hogy megtekintsék a Normafa-program keretében kialakítandó környezet- és természetvédelmi oktatóközpont helyszínét, valamint megbeszélést folytassanak az államtitkárság és az önkormányzat együttműködésének lehetőségeiről. A találkozó tapasztalatairól Pokorni Zoltánt kérdeztük.

Milyen formában tudna együttműködni a köznevelési államtitkárság és az önkormányzat az oktatóközpont kapcsán?

– A köznevelési államtitkárság szakértői jelenleg egy új képzési forma, a témanapok és témahetek kereteinek kialakításán dolgoznak, ami az államtitkár asszony véleménye szerint tökéletesen illeszkedne az önkormányzat által elképzelt oktatóközpont munkájához. Arról van szó, hogy a tantárgyi órakereteket feloldva, azokat összevonva egy-egy napon, vagy akár egy héten keresztül egyetlen témára, tárgyra fókuszálnának a gyerekek. Természeti értékeinkkel például nem feltétlenül az iskolapadban ülve, hanem külső helyszíneken, a többi között a Fácánosba tervezett oktatóközpontban és az onnan kiinduló tanösvényeket járva ismerkedhetnének meg a tanulók.

Melyik korosztályt célozzák meg a központtal?

– Az államtitkársággal való együttműködésen múlik, az ötödikes, a hatodikos vagy a hetedikes diákok jönnek-e majd a központba, hogy tanáraik kíséretében eltöltsenek itt egy izgalmas napot. Többnapos programokat is lehetne szervezni, hiszen szállás is kialakítható a területen, abban az 1970-es években épült szárnyban, amely az egykori Fácán vendéglő épületéhez kapcsolódik.

Kik vennének részt a programok kidolgozásában?

– Az oktatóközpont tartalmának kidolgozásába a köznevelési államtitkárság szakértői mellett a környezetvédő szervezetek képviselőit vonnánk be, akik nemzetközi tapasztalataikat is kamatoztathatnák ebben a munkában. Ugyancsak számítunk a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésére, hiszen az ország legnagyobb természetrajzi gyűjteményének jelentős része ma raktárakban porosodik, nem látható, itt viszont egy új, a Budai-hegységre fókuszáló kiállítási helyet tudnánk létrehozni.

A zugligeti Fácános megújítása hogyan kapcsolódik a Normafa rehabilitációjához?

– A tervezett oktatóközpont nyitott lenne, a kirándulókat is kiszolgálná – büfé, mosdó, pihenési lehetőség várná a látogatókat. Az egykori Fácán vendéglő, későbbi belügyminisztériumi kiképzőközpont régóta elzárt területének megnyitásával olyan új tér jöhet létre a Zugligetben, ami vonzó kiindulópont lehet majd a Normafára kirándulni vágyók számára.

d.