Adventi_vasar_a_megujult_Varoshaza_teren2

Adventi vásár a megújult Városháza téren

Két okból is ünnepelhettek a hegyvidékiek november utolsó vasárnapján: birtokukba vehették a megújult Városháza teret, egyúttal megnyílt a hagyományos adventi vásár. A megszépült helyszín, a forralt bor és a kürtőskalács csalogató illata, valamint a színes családi programok már az első napon ünnepi hangulatot varázsoltak a Hegyvidékre.

„Nem a jó burkolat, vagy az elegánsan megszerkesztett lépcsők és padok vonzzák ide az embereket. Mindnyájan a találkozás és a közösség örömét keressük. Mi pedig ennek szeretnénk megadni a fizikai feltételeit” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Pokorni Zoltán polgármester a Városháza tér ünnepélyes átadásán, amin megjelentek Fónagy János országgyűlési képviselő, valamint Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármesterek is.
Az önkormányzat előtti környezet már hosszú ideje városrészközponti funkciót tölt be, ám korábbi állapota mindezt nem tükrözte kellően. Két évvel ezelőtt egyebek mellett ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy részt vesz a főváros által kiírt „TÉR_KÖZ” elnevezésű tenderen, aminek alapvető célkitűzése a közösségi tereket fejlesztő programok támogatása. A kerület sikeresen pályázott, ennek köszönhetően közel 150 millió forintot fordíthatott térrekonstrukcióra.
A polgármester elmondta, egy olyan közel két kilométeres sétálózónát szeretnének kialakítani, ami a Királyhágó tértől a Böszörményi úton keresztül a Csörsz utcáig húzódik. „A munkát nem most kezdtük, két évvel ezelőtt indítottuk el a Margaréta játszótér felújításával – ez ma már szerintem a város egyik legszebb játszótere. Folytatjuk a Böszörményi út rekonstrukcióját, a járdák rendbetételét oly módon, hogy egyenként leülünk a házak képviselőivel, tulajdonosaival, és megpróbálunk megállapodni velük arról, hogy a felújítás ne a járdaszegélyig, hanem házfaltól házfalig tartson” – tette hozzá.Adventi_vasar_a_megujult_Varoshaza_teren1A Városháza tér megőrizte egykori arculatát, ugyanakkor sokkal élhetőbb, tágasabb és modernebb helyszínné vált. „Odafigyeltünk arra, hogy megtartsuk a zöld területek nagyságát, és arra is, hogy tágasabb legyen a tér, amit a villamos-járdaszigetig meghosszabbítottunk. Így olyan helyszínt hozhattunk létre, ami alkalmas a közösségi programok megrendezésére” – avatta be lapunkat az átalakítás részleteibe Törőcsik Ferenc, a Platinium Group tervezőcég kreatív igazgatója, aki csapatával együtt június óta dolgozott azon, hogy a Hegyvidék egy valóban impozáns térrel gazdagodjon.
„Az önkormányzat jó döntéseket hozott, a tervezők pedig tökéletesen megvalósították az elképzeléseket” – méltatta az új Városháza teret Fónagy János, aki reméli, hogy az itt lakók sok örömüket lelik majd az új környezetben.

„Boldog karácsonyt!”…

…üzeni a hatalmas fatábla az adventi kirakodóvásár bejáratánál. A felirat alatt hátratett kézzel egy idős úr állt, hosszú ideje figyelte a nyüzsgő tömeget. Biztos keres valakit – gondoltam magamban, majd kihasználva a pillanatot odaléptem hozzá. Rám nézett, és így szólt: „Pazar látvány, nem igaz?” Kiss István aztán mosolyogva meg is magyarázta, miért nézelődik: „A jövő héten érkeznek az unokáim. Kijöttem felmérni a terepet. Már előre látom, hogy le lesznek nyűgözve ettől a színes kavalkádtól.”
A vásáron az érdekes családi programok mellett színes kínálat várja a látogatókat. A finomságoktól a kézműves termékeken és könyveken keresztül a csinos női táskákig mindenféle portékából válogathatunk.Adventi_vasar_a_megujult_Varoshaza_teren3„Jó látni, hogy már az első napon ilyen sokan eljöttek a vásárra, ami most még szebb környezetben várja az árusokat és a vásárlókat. Fontosnak tartottuk, hogy a hegyvidékiek szép és kellemes körülmények között találhassák meg azt az ajándékot, amivel barátaikat, szeretteiket lepik meg” – fogalmazott a szervezésért felelős Fonti Krisztina, aki előzőleg átadta az ilyenkor hagyományos rajzverseny pályázóinak jutalmait. Sok-sok óvodás és iskolás csillogtatta meg tehetségét, a zsűri 158 alkotás közül választotta ki azokat a műveket, amelyek most az önkormányzat folyosógalériáján csempésznek ünnepi hangulatot az ügyeiket intézők mindennapjaiba.
Ahogy minden évben, ezúttal is hosszú sor kígyózott a kürtőskalácsos bódéja előtt. „Együnk mi is egyet!” – kérte anyukáját egy négyéves forma kislány. „Rengetegen várnak. Majd holnap – válaszolta a hölgy, de a gyermek arcára kiülő csalódottság láttán azon nyomban elfeledte türelmetlenségét. – Na, jó… Gyere, álljunk a sor végére!”
Az adventi vásár elképzelhetetlen forralt bor nélkül. Mi végül Nyüsti Sándorét kóstoltuk meg.

– Mi a jó forralt bor titka? – érdeklődtem.

– Először is a jó bor… Sokan ott rontják el az italt, hogy felforralják. Pedig nem szabad! Mi úgy készítjük, hogy szegfűszegből, szegfűborsból és fahéjból kreálunk egy mixtúrát. A vöröshöz aszalt szilvát, a fehérhez gyömbért adunk. Ezeket addig forraljuk, amíg a víz elpárolog. Csak ezután tesszük hozzá a bort, majd ötven-hatvan fokra hevítjük. Így marad meg az ital jellege.

– Elégedett a hegyvidéki vásárlókkal?

– Hegyvidékiek? – kérdezte csodálkozva. – Az itteni adventi vásárnak olyan jó a híre, hogy nemcsak a környékbéliek, hanem más kerületekből, sőt vidékről is járnak ide. Nagyon jól érezzük magunkat! – mondta az árus, aki azon nyomban megígérte, jövőre is számíthatunk finom boraira.Adventi_vasar_a_megujult_Varoshaza_teren5

BM

Vásár online

A Fornax Kft. jóvoltából a hegyvidek.hu nyitólapján 24 órás HD minőségű online közvetítésen látható a vasárnap megnyílt hegyvidéki adventi vásár. Ezzel egyidejűleg a vásár idején a megújult közösségi téren az önkormányzat díjmentes wifi-szolgáltatást biztosít a polgároknak.Adventi_vasar_a_megujult_Varoshaza_teren4