Akar_a_balkonon_is

Akár a balkonon is

A Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az ősszel hirdette meg a Madárbarát Hegyvidék programot. Felkérték a helyi iskolákat, óvodákat, hogy télen a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig, a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak a kezdeményezéshez.
A Hegyvidéken szinte az összes iskola és óvoda csatlakozott a programhoz. Az intézmények az önkormányzat támogatásával megkapták a „Madárbarát kert” csomagot, s képviselőik a Barabás Villában megismerkedhettek az eszközök szakszerű használatával. Az épület kertjében Müller Anna és keramikusművész társai fákra függesztett madáretetőit csodálhatták meg a rendezvényre érkezők.
„Ez a program nemcsak a madarakról, de gyermekeinkről is szól – mondta Pokorni Zoltán polgármester. – Szeretnénk elültetni bennük a másról való gondoskodás érzését, felelősségét, hiszen a madarak számára egy-két nap is végzetes lehet, ha télen nem találnak eleséget. A költési időszakban pedig mesterséges odúk kihelyezésével tudnak az állatok segítségére lenni. Az intézmények mellett szeretnénk, ha a hegyvidékiek is, különösen a kerttel rendelkezők, minél nagyobb számban csatlakoznának a kezdeményezéshez.”
Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója a modern kor komoly problémájának látja, hogy az emberek elveszítik kapcsolatukat az élővilággal, „pedig akár a balkonunkon is lehet egy kicsi természetet kialakítani”. Ezért örömtelinek tartja, hogy már hatezren csatlakoztak (közöttük ezer intézmény) a „Madárbarát kert” programhoz.
A pedagógusok Pokorni Zoltántól, Váczi János és Fonti Krisztina alpolgármesterektől, valamint Halmos Gergőtől vehették át az intézményüket ezentúl megillető „Madárbarát” táblát. Orbán Zoltán, az egyesület munkatársa a szárnyasok etetéséről, itatásáról, az etetők és odúk felszereléséről tartott a hazai madárvilágot is bemutató, vetítéssel egybekötött előadást.
Barátcinege, búbos cinege, kékcinege, veréb, seregély, házi rozsdafarkú, barázdabillegető, feketerigó, zöldike, süvöltő, keresztcsőrű, meggyvágó – akár hatvan faj is előfordulhat a Hegyvidéken. A telet itt töltő madarak közül az őszapó a legkisebb, mindössze nyolc gramm. A sárgafejű királykából pedig kettő is beleférne egy pingponglabdába.
„A mesterséges odúk ellenőrzése az óvodában vagy az iskolában magával ragadó esemény a környezet megszerettetésében – kezdte Orbán Zoltán. – Ha leemeljük az odú tetejét, akár tizenhat kékcinege-fiókát is láthatnak a gyerekek, és óvatosan meg is simogathatják őket. Az óvodában az etetőket, itatókat érdemes a csoportszoba elé telepíteni. Ha az odúkat ősszel kihelyezzük, az itthon telelő kismadarak közül többen is ott éjszakáznak, összebújva, negyvenegy-negyvenhárom fokos testhőmérsékletükkel bemelegítve maguknak. Olajos magvakat, kölest szórjunk nekik, tegyünk ki faggyúgombócot, almát, de ne adjunk péksüteményt és sós szalonnát. Csak a költésig tápláljuk őket! Itatni lehet egész évben; télen törjük fel a jeget, és mindennap kapjanak friss vizet.”

-ya