Kozmeghallgatast_tartott_az_onkormanyzat

Közmeghallgatást tartott az önkormányzat

A Csörsz utcai parkolási problémák, a fogaskerekű gyalogos megközelítésének nehézségei, valamint a zugligeti Fácános sorsa egyaránt téma volt az önkormányzat idei közmeghallgatásán. A hegyvidéki lakók által feltett kérdésekre Pokorni Zoltán polgármester és munkatársai válaszoltak.

Az idén is sokféle kérdéssel és kéréssel érkeztek az itt élők az önkormányzat szokásos éves közmeghallgatására. Egy idős úr a Csörsz utcai parkolási gondokról beszélt, és arról is panaszkodott, hogy szeles időben a salakos TF-sportpályák pora kavarog a környéken.
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hamarosan kormánydöntés születhet a Testnevelési Egyetem fejlesztéséről, ami a Csörsz utcai sporttelepet is érintené. A tervezett építkezések nyomán megoldódna a poros pályák problémája, de a parkolási nehézségeket is enyhítené egy mélygarázs kialakítása. Az önkormányzat szeretné elérni, hogy a leendő felszín alatti parkolóban a környékbeli lakóknak is jusson majd hely.
Egy hölgy felvetette, hogy a Trencséni utcából új, a fogaskerekű könnyebb megközelítését biztosító gyalogosútvonalat lenne érdemes kialakítani. Rózsa Zoltán, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának munkatársa válaszában kiemelte, hogy a főváros megbízásából megkezdődött a fogaskerekű vasút fejlesztésének tervezési munkája, s ennek egyik fontos célkitűzése a megállók könnyebb elérésének biztosítása. A Trencséni utcához legközelebb eső Esze Tamás iskola megálló megközelítése évtizedek óta magánterületeken keresztül történik, ezért ott útszabályozást terveznek.
A felszólalók közül valaki arra volt kíváncsi, hogy a Fácános területén lesz-e parkoló, valamint várható-e bármilyen változás a Harangvölgyben. A polgármester válaszából kiderült, hogy az önkormányzat megkapta az államtól az egykori Fácán vendéglő területét, ahol a köznevelési államtitkársággal együttműködve természetvédelmi oktatóközpontot hoznának létre. Ennek tervei készülnek, a finanszírozáshoz pedig európai uniós támogatásra pályáznak.
A Fácános területén szeretnének parkolót létesíteni, ám ennek kialakításába mindaddig nem fognak bele, amíg nem készültek el a területre vonatkozó részletes építészeti tervek. A Harangvölgyben nem terveznek fejlesztést, a Natura 2000-es hatásvizsgálat szerint ott ugyanis olyan természeti értékek találhatók, amiket nem szabad veszélyeztetni.
Egy asszony a Diós ároknál tapasztalható problémákra, a többi között az árokba gyökerestül bedőlt fákra és a zöldhulladék elszállításával kapcsolatos anomáliákra hívta fel a figyelmet. Pokorni Zoltán elmondta, az önkormányzat megvizsgálja a Diós árok állapotát, így azt is, hogy egy-egy szakaszon ki az a telektulajdonos, akinek feladata lenne a terület rendben tartása. Az FKF Zrt.-t pedig értesítik, amennyiben nem viszi el a zsákjaiban kihelyezett zöldhulladékot. A jövő évtől az FKF már csak az újfajta, biológiailag lebomló zsákban gyűjtött zöldhulladékot szállítja el. Ugyanakkor a háztartásokban még megmaradt régi, polietilén lombgyűjtő zsákokat sem kell kidobni, mert az azokban kihelyezett kommunális többlethulladékot elviszi az FKF, sőt igény szerint vissza is vásárolja a zsákokat.
Volt olyan lakó, aki a házuk korábbi társasházkezelő cégével, a kerületi tulajdonú HÁGÓ Kft.-vel régóta fennálló vitájáról beszélt, másvalaki egy önkormányzati kézben lévő épülettel kapcsolatban kérte a szükségessé vált karbantartási munkák elvégzését. A Tamási Áron iskolába járó gyerekek szülei pedig azért jöttek, hogy elmondják, készek egyeztetni azokkal a szomszédokkal, akiknek gondjaik vannak az intézmény Dobsinai úti egységének működésével kapcsolatban.

d.