Mattoltak_a_zugligetiek

Mattoltak a zugligetiek

Erkel Ferenc, az ünnepelt zeneszerző és karmester nem csupán szeretett, tudott is sakkozni. Az 1850-es évek közepétől az éljátékosok közé tartozott, egy ízben korának legjobb magyar sakkozóját, Szén Józsefet is legyőzte.
Ennél is fontosabb azonban a sakk népszerűsítése érdekében végzett munkája: visszavonulását követően hozzákezdett a pesti és budai sakkélet megszervezéséhez, részt vett a Pesti Sakk-kör létrehozásában, amelynek első alelnöke, majd huszonkilenc éven át elnöke volt. Ez utóbbi tisztségét haláláig betöltötte.
A sportág népszerűsítésének célja vezérelte a Virányosi Közösségi Ház egykori munkatársát, Kahlich Endrét is, amikor 1992-ben életre hívta az Erkel Ferenc Sakk Emlékversenyt. A névválasztással arra a kevésbé közismert tényre akarta felhívni a figyelmet, hogy a zeneszerző éveken át a Hegyvidéken élt.
A kezdeményezés sikere azóta is töretlen, minden évben sokan jelentkeznek, hogy elinduljanak a mára komoly ranggal rendelkező viadalon. Hagyományosan nagy létszámú csapatot indít a Zugligeti Általános Iskola, és a vendéglátó közösségi ház mellett a Virányos, a Kós Károly, valamint az osztrák iskola is állandó indulónak számít.
Az idén is Rollinger Károly, Csom Etelka és Balog Tibor látta el a versenybírói feladatokat. A sakkozók nemenként és korosztályonként összeállított csoportokban mérhették össze tudásukat.
Szintén az emlékverseny sajátossága, hogy a partikat közvetlen közelről követhetik nyomon a családtagok, szülők, nagyszülők és testvérek, sőt – igaz, csak halkan – a drukkolás is megengedett. Mindez hozzájárul a közösség építéséhez, hiszen a jó hangulat, a kellemes beszélgetések is szükségesek ahhoz, hogy még többeket megnyerjenek a sportágnak: nem véletlen, hogy nem egy felnőtt éppen a gyerekek hatására nevezett be a következő évi versenyre.
A legjobbaknak érmek járnak, a legtöbb pontot szerző iskola pedig serleget is kap, amit eddig legtöbbször a Zugligeti Általános Iskola hódított el. Így történt ez most is, a sakk oktatására különösen nagy hangsúlyt helyező intézmény ismét hazavihette a kupát.

sm.

A XXIV. Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny végeredménye

Intézmények: 1. Zugligeti Általános Iskola, 2. Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola, 3. Virányosi Közösségi Ház, 4. Virányos Általános Iskola, 5. Osztrák–Magyar Európa Iskola, 6. Britannica International School és Fillér utcai Általános Iskola. Felnőttek: 1. Koronghy Gyula, 2. Halász Előd, 3. Pázmán Péter, 4. Aranyi József, 5. Bogdán György, 6. Sanidis Dimitros, 7. Diószeghy Zoltán, 8. Faragó Imre.