A_megfejthetetlent_szeretne_abrazolni

A megfejthetetlent szeretné ábrázolni

Nádas László formatervező, rajzművész könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóját a MOM Kulturális Központban tartották november végén. Az alkotót Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, a Várkert Bazár kulturális igazgatója köszöntötte, majd a főszereplő unokája, Bertold Fülöp játszott vadászkürtön nagyapja tiszteletére.
Feledy Balázs művészeti író, aki Nádas László és Görbe László mellett társszerzője a kötetnek, beszélgetésre invitálta barátait, s így mutatta be a művészt: „Nádas László a magyar ipari formatervezés meghatározó személyisége, akinek munkásságát 1979-ben Munkácsy-díjjal is elismerték. Ugyanakkor mint a természet szerelmese, a balatoni bukolikus táj gondolatgazdag szemlélője, mint a hozzá közel álló szakrális és mitologikus témák megközelítője, igazi rajzművész. Új kötete egy értékes alkotó életrajzi esszenciája, rajzokban megfogalmazott vallomások emberről, természetről s legfőképpen: Isten hozzánk lehajló szeretetéről.”
Az Élet rajz című, szép, igényes kivitelű könyvet Karádi Ilona szerkesztette, Szentirmay Katalin tervezte. A kötet három részre tagolt: az „Úton vagyok” című fejezet középpontjában a szerelem és a családalapítás áll, „A kavicstól a kozmoszig” címmel összegyűjtött rajzok pedig a művész természet iránti vonzalmát dokumentálják. Az utolsó rész a „Képek a végesről és a végtelenről” címet viseli, s Görbe László, a piarista rend tagja, a Szent Margit Gimnázium igazgatója Bibliából vett gondolatokat párosított a rajzok mellé.A_megfejthetetlent_szeretne_abrazolni2„Nádas László szeretettel fordul a világ felé, ezáltal kerül közelebb a teremtő és megváltó Istenhez. A képekben a teremtéstől a passióig, Jézus születésétől a feltámadásig minden pillanat, jelenet ezt az ember által oly nehezen érthető isteni szeretetet próbálja a maga eszközeivel felidézni” – írta Görbe László a fejezet elé. A képek közül tizennégy látható, igazi adventi hangulatot teremtve, a MOM Lépcsőház-galériájában.
Nádas László így vall a műről: „Ez a könyv meghívó egy sokat bukdácsoló, de mindig talpra álló, a csillag felé törekvő ember életének megismerésére. Ezt szeretnék szolgálni rajzaim, melyek afféle naplóbejegyzések, érzéseim, gondolataim lenyomatai. Mint minden művész, én is a megfejthetetlent szeretném ábrázolni, a világ elé tárni: itt van, nézzétek!”

(-a)