Nehez_magunkban_igazsagot_tenni

„Nehéz magunkban igazságot tenni”

Az Európára nehezedő migrációs nyomás okainak megvitatására rendezett konferenciát a Magyar Páneurópa Unió, a Konrad Adenauer Stiftung és a Hegyvidéki Önkormányzat. Ezen átadták az Eötvös József-sajtódíjakat: az idén Pilhál György újságíró és Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke vehette át a kitüntetést.

„A rendezvény témájáról nagyjából fél évvel ezelőtt született döntés, akkor még nem is gondoltuk, hogy ennyire aktuálissá válik a migráció kérdése” – kezdte bevezetőjét Pokorni Zoltán Az Európára nehezedő migrációs nyomás gyökerei címmel megrendezett konferencián a MOM Kulturális Központban. A polgármester úgy vélte, többségünk kettős érzéssel viszonyul a menekültekhez: szánalmat érzünk irántuk, ugyanakkor félünk is tömeges megjelenésüktől. „Nehéz magunkban igazságot tenni, melyik érzés a megalapozottabb, ám a kétely is jobb, mint a meggondolatlan határozottság” – tette hozzá a polgármester.
Andrássy Gábor, a Magyar Páneurópa Unió elnökének köszöntőjét követően Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletvezetője arról beszélt: nem meglepő, hogy Európa-szerte viták zajlanak a migrációról, s fontos lenne, hogy mindenki számára elfogadható, a tagállamok érdekeit figyelembe vevő megoldás szülessen a kérdésben. Mint mondta, tisztában kell lennünk azzal, hogy nem lehet mindenkit befogadni, csak azokat, akiknek valóban védelemre van szüksége.
Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra világított rá előadásában, hogy a migráció nagymértékben összefügg a globális felmelegedéssel és a vízhiánnyal, ami a Föld egyes részeit gyakorlatilag élhetetlenné teszi. A kérdés demográfiai vetülete kapcsán pedig kiemelte, hogy az előrejelzések alapján a következő negyven-hatvan évben 70-80 millió fővel csökkenhet Európa lakossága, míg eközben Afrikában akár 1,5 milliárddal is nőhet a lakosságszám.
A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy az amerikai „demokráciaexport” hozzájárult az arab országok diktatórikus rezsimjeinek bukásához, ahhoz viszont már nem maradt erő, hogy a működőképes demokráciák kialakulását elősegítse. Prőhle Gergely a migrációs nyomás okai közt az információs forradalomról is említést tett, az okostelefonok korában ugyanis a világ legszegényebb részein élő emberek is megismerhetik a szerencsésebb helyzetben lévő országokat, ahová aztán sokan elindulnak a jobb élet reményében.
„Lépjünk ki a megszokott gondolkodási sémákból, életvitelünk kényelméből, és nézzünk ki a kerítésen túlra!” – Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke szerint Ferenc pápa ezt üzeni nekünk, amikor a „kilépésről” beszél. A katolikus püspök úgy véli, a mai „elbizakodott életvitel” nem tartható tovább Európában, ezért a menekültek problémája talán hozzájárulhat ahhoz, hogy hitelesebb legyen az életünk. Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott: a menekültkérdés kezelése kapcsán a tét nem más, mint az európai kultúra és civilizáció fennmaradása.
Az előadásokat követően Andrássy Gábor, a Magyar Páneurópa Unió elnöke Eötvös József-sajtódíjat adott át Pilhál Györgynek, a Magyar Nemzet munkatársának és Muzsnay Árpádnak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnökének. A kitüntetettek munkásságát Vass István Zoltán újságíró és Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatta.
A Székely Nemzeti Tanács „Tiszteletbeli Székely” címeit is átadták a rendezvényen. Ezt többekkel együtt Pokorni Zoltán polgármester is átvehette annak elismeréseként, hogy a XII. kerület vezetőjeként támogatta a székelyföldi magyar fiatalok idei fővárosi látogatásának megszervezését.

sz.