Oromjatek_korhatar_nelkul

Örömjáték korhatár nélkül

Az utóbbi három évben mindig érmes helyezést értek el a Budapest-csapatbajnokságban a Hegyvidék SE teniszezői. Ennek ellenére a szakosztály nem a versenyzést tartja legfontosabb „küldetésének”, tagjai sokkal inkább a játék öröméért ütik a labdát. Horváth Levente szakosztályvezetővel beszélgettünk.

Hogyan látja a tenisz kerületi helyzetét, mennyire népszerű a sportág a Hegyvidéken?

– Mint a világon mindenütt, így itt is egyre többen teniszeznek, ami a szakosztály taglétszámán is meglátszik. Ugyanakkor, sajnos, a válság hatását szintén érezzük, sokan nem tudják megfizetni főleg a téli, sátras teniszpályabérletet, ezért mindig van lemorzsolódás.

Mikor alakult a szakosztály, van valamilyen kerületi előzménye?

– Túlnyomórészt hegyvidéki lakosok részvételével alakult meg 1997-ben. Alapító tagjaink nagy része régi MOM-os, valamint az amatőr teniszt kedvelő játékos. Jelenleg tizenhét tagunk van, sportolóink többsége a negyvenes-ötvenes éveit tapossa. Az életkorbeli szóródást jól mutatja, hogy míg a legidősebb versenyzőnk 1937-es, addig a legfiatalabb 1995-ös születésű.

Mi a szakosztály célja: a tömegsport támogatása, az utánpótlás-nevelés vagy inkább a versenyeztetés?

– A szakosztály tagjai elsősorban a mozgás, az együttlét miatt versenyeznek. Nincs szó vérre menő küzdelemről, a játék öröme, ami számít. Az idősebb csapattagok közül sokan negyven éve ismerik egymást a teniszpályáról, sőt az ellenfeleket is régi barátként üdvözölhetjük. A közösség megtartó erejének szép példái a meccsek utáni közös összejövetelek egy-egy kisvendéglőben.

Indulnak bajnokságokban?

– A szakosztály minden évben elindul a négy osztályból álló Budapest-csapatbajnokságban, a hazai mérkőzéseinknek a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai teniszpályája ad otthont. Többször megnyertük az osztályos bajnokságot, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szakosztályunk folyamatos bővülése mellett szükségessé vált egy második csapat indítása. A bajnokság kétszer öt fordulóból áll, egy fordulóban hat egyéni és három páros találkozót rendeznek, így akár tizenkét ember is játéklehetőséget kaphat.

Hogyan készülnek a versenyekre?

– Némileg nehezíti a dolgunkat, hogy bár több játékosunk elvégezte a Testnevelési Egyetem teniszedzői szakát, de jelenleg, tréninglehetőség hiányában, a szakosztálynak nincs edzője. Gondot okoz az is, hogy szűkös anyagi lehetőségeink miatt nem tudunk pályát biztosítani a játékosoknak a hivatalos edzésekhez, így ezt mindenki egyénileg oldja meg, a tagok szervezik maguknak a helyszínt és a partnert. Tudásunkat a csapattársakkal való folyamatos játékkal igyekszünk fejleszteni. Az önképzésre, az előrelépésre ennek során, autodidakta módon nyílik lehetőség. Sokat játszunk egymással, a problémás ütések elsajátításában segítjük a másikat.

Melyek az eddigi legjobb eredményeik? Van olyan hegyvidéki teniszező, akinek sikerült magasabb osztályba lépnie?

– Az első csapatunk az utóbbi három évben mindig érmes helyezést ért el a Budapest II. osztályban, így volt ez az idén is, amikor harmadik lett. Úgy érzem, reális célkitűzés, hogy belátható időn belül feljussunk az első osztályba. A második csapatunk ezüstérmet szerzett a IV. osztályban. Az utóbbi években több játékosunk kinőtte a Budapest-bajnokságot, és átigazolt országos bajnokságban szereplő csapatokhoz.

Kik csatlakozhatnak önökhöz?

– Bárki, aki jártas a sportágban, szeretné karbantartani a tudását, és megméretni magát a Budapest-bajnokság mérkőzésein.

Azt szokták mondani, tervek nélkül nincsenek sikerek: hogyan képzeli el a szakosztály következő éveit, mivel lenne elégedett?

– Az egyesület a közeljövőben női szakosztály beindítását tervezi, feleségek, barátnők és bármilyen, hozzánk hasonlóan a teniszt imádó hölgyek üthetnék a sárga labdát. Szeretnénk rendezni egy hegyvidéki háziversenyt, amin minden helyi lakos bemutathatná a tudását. Ezeken kívül hosszú távú célunk az ifjúsági szakosztály beindítása.

-os

A szakosztályhoz csatlakozni kívánók érdeklődését az l.horvath@mercatel.hu e-mail címen várja Horváth Levente.