Oteves_a_zarandokut

Ötéves a zarándokút

Öt évvel ezelőtt nyílt meg a Magyar Zarándokút, aminek működtetésében a Hegyvidéki Önkormányzat is részt vesz a kezdetek óta. Az idei esztendőt ünnepi üléssel és egész napos konferenciával zárta a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás és a Magyar Zarándokút Egyesület. Az Esztergomban megtartott esemény díszvendégeként Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke is felszólalt.
„Az európai mivoltunkhoz méltó élet megteremtéséhez nem kell mesterséges identitásokat fabrikálni, csak esélyegyenlőséget kell biztosítani azoknak, akik családi, vallási és nemzeti közösségekben akarnak élni. A Magyar Zarándokút kialakítása ilyen közösségépítő tett” – jelentette ki Kövér László.
Öt év alatt 3500 zarándokútlevelet adtak ki, ebben az évben csaknem ezer ember váltotta ki a dokumentumot. Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke megemlítette, hogy szeretnék fejleszteni az Esztergomtól Máriagyűdig vezető zarándokutat: egyebek közt a Budapest–Székesfehérvár–Tihany rávezető útvonallal egészítenék ki.
Az ünnepi ülésen a XII. kerületet Fonti Krisztina alpolgármester képviselte, aki lapunknak elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában a Mátyás király úton működik az első, kifejezetten zarándokszállás céljára kialakított épület a Magyar Zarándokút mentén. Ez év nyarán egy zarándokpontot is létrehoztak a Kulturális Szalonban, ahol zarándokútlevélhez, térképekhez és különböző kiadványokhoz juthatnak hozzá a látogatók.
A mintegy ötszáz kilométer hosszú Magyar Zarándokutat több mint harminc magyarországi önkormányzat összefogásával, közel egymilliárd forintos beruházással sikerült létrehozni. A szent helyek sorát érintő út 2011 márciusa óta – a téli hónapok kivételével – folyamatosan, szállásépületeivel együtt várja a zarándokokat. A szállások hálózata zarándokútlevéllel vehető igénybe.

d.