Röntgengépeket cserélnek a Szent János Kórházban

Európai uniós támogatással megvalósuló, 1,1 milliárd forintos fejlesztés során a hagyományos röntgengépeket szinte mind korszerű berendezésekre cserélik a Szent János Kórházban. A csere ideje alatt egyes szűrővizsgálatok szünetelnek, a gyermekosztály pedig csak minimális létszámban tudja fogadni a traumás betegeket.

Új, fixen telepített berendezéseket helyeznek el a Szent János Kórházban a központi röntgenre, a gyermeksebészetre, a traumatológiára, az ortopédiára, a mammográfiára és a tüdőszűrőbe, míg a műtőkben úgynevezett „C” karos, mobil röntgengépeket szerelnek fel. Az európai uniós támogatással megvalósuló, 1,1 milliárd forintos fejlesztés során összesen tizenkét korszerű röntgenkészüléket helyeznek üzembe, így a hagyományos gépeket szinte mind lecserélik.
„A régi, húsz-huszonöt éves röntgengépeink technológiája elavult, gyakran meghibásodtak. Javításukat az alkatrészellátás nehézségei miatt sokszor csak más kórházak leselejtezett gépeiből kiszerelt, bontott alkatrészekkel tudtuk megoldani” – mondta el dr. Nagy Péter, a Szent János Kórház orvos-igazgatója, miért is volt égető szükség az új fejlesztésre.
A korszerű diagnosztikai eszközökkel egyszerűbbé, gyorsabbá válik a betegek ellátása, hiszen ezentúl nem kell filmlapra készített röntgenfelvételeket küldözgetni, a digitális képeket bármelyik osztályon azonnal megtekinthetik a szakorvosok. A digitális technológia a röntgenképek archiválását, azok visszakeresését is jelentősen felgyorsítja. Az új gépek további fontos előnye, hogy kisebb a sugárzásuk, valamint a pozicionálásuk is könnyebb a speciális felvételek készítése során.
„Az átállás miatt december elsejétől legkésőbb december huszadikáig a gyermeksebészet csak minimális létszámban fogadja a traumás betegeket. Az Országos Mentőszolgálat ebben az időszakban más egészségügyi intézményekbe irányítja a balesetet szenvedő gyermekeket” – hívta fel a figyelmet dr. Nagy Péter. Hozzátette azonban, hogy az 1 évnél fiatalabb csecsemők traumás ellátását változatlanul biztosítani tudják a János kórházban.
Egyes szűrések szünetelnek a gépcserék ideje alatt. Az orvos-igazgató elmondta, hogy november 13. és december 12. között nem végeznek mammográfiai szűréseket, de sürgős esetben a radiológiai osztály gondoskodik a vizsgálatokról. A tüdőszűrő állomáson november 24-től december 4-ig nem üzemel a röntgen, továbbá december 4-ét követően még néhány napig, várhatóan december 10-ig felújítási munkák okozhatnak kényelmetlenséget a pácienseknek. A felújítás során a jelenlegi egy helyett két öltözőt alakítanak ki a szűrőállomáson, hogy ezáltal is gyorsítani lehessen a vizsgálatokat.

sz.