Belso_feny1

Belső fény

Hager Ritta Kossuth-díjas kárpitművész nem mindennapi munkáiból nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A világ több táján bemutatott alkotások a várakozás időszakában hívják gondolkodni a művészetek kedvelőit.
„Csend! Csendes várakozás – Advent – ; itt kialakul a szeretet, alázat, odaadás… A csendben születik meg az alkotás. A csendben találod meg a mélyben kapott talentumod és szerzett értékeid gyümölcsét” – e gondolatokat mellékelte alkotásaihoz a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Hager Ritta.
„A belső, nem szemmel, hanem lélekkel felfogható fényt ábrázolják ezek a csodálatos alkotások. A képeket titokzatos módon áthatják azok a fényfoltok, amik felénk sugároznak” – méltatta a látottakat Lambert Zoltán atya, a városmajori templom plébánosa.
A magyar textilművészet egyik legkiemelkedőbb alakja számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt már. Különleges, természetes alapanyagokból készült szőtteseit hosszú hónapokig, szívből készíti. Az apró részletek és a megnyugtató színek együttesen közvetítik Hager Ritta üzenetét.Belso_feny2
„Ha leülünk a kárpitok elé, és időt szentelünk rájuk, akkor azok megnyitják a béke útját a lelkünkben. Jól figyeljünk oda! Nem a művek teremtik meg kívülről a békét; ellenkező folyamatról van szó. Van-e ma égetőbb szükség bármi másra, mint a békére?” – tette fel a költői kérdést Sulyok Miklós művészettörténész.
Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében így beszélt Hager Ritta pályafutásáról: „Érdekes végigkövetni azt, hogy a munkásságát éppen elkezdő fiatal textilművésznő miképpen élte meg a kitelepítést, s lett sikeres, eredményes és megbecsült művésze annak az országnak, amelyik így bánt vele. Alkotásait mindig maga szőtte – talán ezzel függ össze a mély csendhez, a belső és külső nyugalomhoz való erős vonzódás, amit ezek a képek magukban hordoznak. Megtiszteltetés ennek a szerény galériának, hogy most itt láthatjuk azokat a remekműveket, amelyek már többször is bejárták a világot.”

bm.

 

Hager Ritta Belső fény című kiállítása 2016. január 8-ig látható a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.). A kiállítás finisszázsa 2016. január 8-án 18 órakor lesz, ekkor Vass Krisztián újságíró beszélget a kárpitművésszel.