Cziffra_Gyorgy_Fesztival_februarban

Cziffra György Fesztivál februárban

Koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal emlékeznek Cziffra Györgyre, a világhírű zongoraművészre 2016. február 25–28-ig a MOM Kulturális Központban. A rangos művészeket felvonultató esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Cziffra György (1921, Budapest–1994, Párizs) világhírű magyar származású zongoraművész és zongoravirtuóz. Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, ahol Dohnányi Ernő, Weiner Leo, Ferenczi György és Szabó Imre voltak a tanárai. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott.
1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben börtönbe zárták disszidálási kísérlete miatt. 1956 után Párizsban telepedett le. A romantikus zongorairodalom mestere lett, improvizációs képessége a legnagyobb művészek közé emelte. Csodálatos és egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkaroló munkássága ma is példaértékű.
Balázs János – akinek példaképe Cziffra György – 14 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia kivételes tehetségek tagozatára. Egyetemi évei alatt hét nemzetközi zongoraverseny első díjasa és még számos egyéb neves díj és kitüntetés tulajdonosa lett. Kivívta a közönség és a kritikusok egyhangú elismerését, akik kiemelték virtuozitásának elegáns csillogását és elmélyült lírai gondolatait.
Tíz éve tart önerőből emlékesteket, célja Cziffra György hagyatékának ápolása és ritkán hallható átiratainak interpretálása. 2011 óta a Snétberger Zenei Tehetségközpont zongoraszakának vezetője, két esztendeje ingyenes koncerteket ad gyerekeknek. Előadásain ez idáig több mint 3000 látogató volt.
A két művész neve most még inkább összeforr: a Liszt-díjas Balázs János kezdeményezésére 2016. február 25. és 28. között Cziffra György Fesztivált rendeznek a Hegyvidéken, a MOM Kulturális Központban. Koncertek, mesterkurzus, zenei verseny, kiállítások, gyerekeknek szóló programok várják a vendégeket.
„A fesztivál megszervezésének gondolata régóta foglalkoztat. Cziffra György, a magyar zseni munkásságát nem ismerik elegen itthon. Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei-szellemi hagyatékának gondozása, hiszen miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét” – mondta el a fesztivál kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Balázs János, az esemény művészeti vezetője.
A koncertprogramot rangos névsor fémjelzi. Első alkalommal Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, a mester barátai és tanítványai idézik meg őt.
A harmadik napon az 1940-es, 50-es évek sanzonjaiból, Karády Katalin dalaiból ad elő Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea, felvillantva Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált. A záró estet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg, ezen Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla közreműködik, míg a Zuglói Filharmónia (vezényel: Záborszky Kálmán) Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg Balázs János szólójával.
Pokorni Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az esemény szervezésében oroszlánrészt vállal Herter Anikó, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezérigazgatója, Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester és Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ vezetője. „Büszkék vagyunk rá, hogy a Cziffra György Fesztivál itt lesz a Hegyvidéken, és szomorúak leszünk, ha majd Párizsban és Berlinben rendezik meg a következőt, de meg fogjuk érteni, hogy kinőtt bennünket – fogalmazott. – Jó, hogy egy ilyen rangos programnak adhat otthont az impozánsan megújult MOM, és hogy a nevünk összefonódik a fesztivállal.”
Doncsev András, az NKA alelnöke elmondta, hogy a rendezvény 25 millió forintot kap a Nemzeti Kulturális Alaptól. „Örülünk neki – tette hozzá –, hogy olyan eseményhez tudunk segítséget nyújtani, aminek a legkisebbekre tekintő céljai is vannak. Reméljük, hogy a gyermekprogramok és a hangszerbemutató a jövő élő zenét kedvelő és játszó közönségét is segítik nevelni.”
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Cziffra György Fesztivál a Szamos Cukrászdát is megihlette: létrehozta a zongorabillentyűt mintázó Cziffra-szeletet. A fesztivál részletes programja a http://cziffrafesztival.hu/ weboldalon olvasható, ahol már jegyeket is lehet vásárolni.

(A.)