Dijnyertes_hajlek

Díjnyertes Hajlék

Orient Enikő textilművész Budapest Főváros és a Hegyvidéki Önkormányzat díját nyerte el Hajlék című művéért a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által szervezett 22. Országos betlehemi jászolkiállításon, ami a Magyarság Házában látható. Az AMKA 1994 óta működik, a természetes anyagokat felhasználó, népművészeti vagy iparművészeti termékeket előállító kézműveseket, mestereket képviseli. Célja a tárgykultúra szerves részét képző kézművesség hagyományainak ápolása, értékeinek bemutatása.
Az alapítvány külföldi szakmai rendezvényeken is részt vesz. Ott volt Rómában a „100 jászol” kiállításon, de szerepeltek már alkotásaikkal magyar kézművesek, iparművészek San Franciscóban, Pekingben, Új-Delhiben, Osakában, Fukuokában, Firenzében, Szentpéterváron is. A kiállítások anyagából évente fotóalbumot ad ki az AMKA.
Orient Enikő a Magyar Iparművészeti Főiskola elvégzése után, ahol mestere Polgár Csaba volt, három évig dolgozott gyári tervezőként, majd művésztanár lett. Tárgykultúrát, kézművességet tanított a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában, majd a Tanítóképző Főiskolán. Művei megtalálhatók a Fiber Art Collectionben (Nagy-Britanniában), a Japan Design Museumban (Tokióban) és a Szombathelyi Képtárban.
„A nyers színt mindig fontosnak tartom – mondta kérdésünkre a művésznő. – Sokszor még ráfestek drappal, kékkel, s most elkezdtem kicsit a zöld felé is menni. Az itt kiállított képen nyers színnel, óarannyal, az ég kékjével a fénynyalábok erejére mutatok, szemünkkel és belső látásunkkal a mélysötétségre is rálátunk – a kérdés, hogyan tudunk haladni az éjszakai úton. Örömteli számomra, hogy a Galéria 12 Kávézóban most megnyílt Angyalok küldik az értéket című kiállításon is szerepel egy művem. Úgy érzem, a két kép, az Éjszaka az úton és a Hajlék összefügg, és most, adventi időben a megérkezést szimbolizálja.”

-na