Evzaras_az_utfejlesztesi_testuletben

Évzárás az útfejlesztési testületben

Jelentős közterületi fejlesztéseket hajtott végre ebben az évben az önkormányzat. Az út-, járda- és lépcsőfelújításokat, valamint -építkezéseket a kommunálisadó-bevételek felhasználását koordináló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület decemberi ülésén összegezték.

Az év legnagyobb útfejlesztése a Németvölgyi úton zajlott, ahol elkészült az utolsó kétszáz méteres szakasz teljes rekonstrukciója. Ennek során új útalap és aszfaltréteg épült, valamint sikerült véglegesen megoldani a korábban sok gondot okozó csapadékvíz elvezetését. A már jól bevált megoldást követve az autósoknak külön parkolósáv jött létre. Ezzel a Bürök utca és a temető főbejárata között befejeződött a Németvölgyi út önkormányzati fenntartású szakaszának teljes felújítása – minderről és a további idei munkákról a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület (HÚT) decemberi ülésén beszélt Borsodi László.
Az önkormányzat városfejlesztési irodájának munkatársa elmondta, hogy megújult a Szánkó utca burkolata, és régi adósság volt a Gyógyfű utca alsó részének rendbetétele is: a Kék Golyó utcától 60 méter hosszan leaszfaltozták a földutat, így a jövőben megszűnik a korábban gyakori sárkihordás.
Elkezdődött a Bürök utca geometriai hibáinak megszüntetése, a munka jövőre folytatódik. Ennek köszönhetően javul a vízelvezetés, nem alakulnak ki nyáron tócsák, télen pedig jégfoltok. Rámpát kapott a Csaba utca 29.-hez vezető korábbi földút, így a mentő könnyebben közelítheti meg a társasházat, és az idősebbek is balesetmentesen közlekedhetnek.
Kiemelt szegélyű járdaszakasz és leesés ellen védő korlát készült a Gaál József út 20–22. előtt, ezzel sikerült megszüntetni a szabálytalan parkolást. A korábbi program folytatásaként (tavaly a Tücsök utca és a Szépkilátás út közötti lépcső felújítása történt meg) a Szépkilátás úton, az Eötvös park és a lépcső közötti szakaszon szilárd burkolat épült.
Új víznyelőket is kialakítottak, amikkel sikerült megoldani a vízelvezetést. A Hóvirág úton, a rendelő és a gyógyszertár között vadonatúj aszfaltjárdát építettek, valamint a meglévő járdát meghosszabbították a buszmegállóig. A Tamási Áron utca 54. előtt pótolták a még hiányzó, harmincméteres járdaszakaszt, a Diana utcában pedig a 33-as számtól a Szent Orbán térig felújították a gyalogjárót a páratlan oldalon, egyes részekre új kapaszkodókat is telepítettek, valamint felújították a meglévő korlátot.
Teljesen megújult a Hegyalja úti buszmegállóhoz vezető, ezért rendkívül forgalmas Breznó lépcső, az Arany iskolához vezető Sion lépcső és a Költő utcát a Hangya utcával összekötő Hangya lépcső. Az Istenhegyi lejtő melletti lépcsőn a szakemberek kijavították a botlásveszélyes hibákat, míg a Ráth György utca és a Roskovics utca közötti lépcsőt az alapokig elbontották, majd modern technológiát alkalmazva új lépcsőt építettek.
Korábban rendszeresen hullottak kisebb kövek a járdára és az útpályára, ezért 217 méter hosszú, sziklaomlás elleni kerítés készült a Denevér úton. Az erős háló megóvja az arra közlekedőket az esetleges sérülésektől. Ugyanezt a megoldást alkalmazták az Edvi Illés utcában, a régi kőbánya melletti 135 méteres szakaszon.
Új támfal épült a Költő utcában leomló, közel százéves, 66 méter hosszú és helyenként 6 méter magas tartófal helyén. A korszerű, rendkívül erős gabion falazat mellett a csatlakozó járda és útpálya is megújult.
Kisebb támfal készült a Vas Gereben utca kanyargó részén, amire azért volt szükség, hogy a partfalról lemosódó kőzet ne kerüljön az útpályára. A Kikelet utca 20.-nál újraaszfaltozták a már kátyúzással nem javítható útszakaszt, megújultak a Normafa úti orvosi rendelőnél lévő parkolók, továbbá a Vöröskő utcai lépcső és támfal, míg a Diós árokból a fogaskerekűhöz vezető, a patakon átívelő híd új szerkezetet kapott.
Hasonló fejlesztés történt a Sárospatak úttól a fogaskerekű Orgonás megállójáig tartó lépcsőn. Ennek felső részét rámpává alakították, így a babakocsis anyukák is könnyebben használhatják. Forgalomtechnikai fejlesztés keretében új gyalogátkelőhely létesült a Hegyalja út–Liptó utca-csomópontban és a Csörsz utcában, a sportközpont előtt, ahol korszerű, középszigetes átkelő épült.
A részletes beszámolót követő, apróbb úthibákra figyelmet felhívó kérdésekre Váczi János alpolgármester válaszolt a HÚT tagjainak. Rimóczi János, a városfejlesztési irodájának vezetője ígéretet tett arra, hogy a bejelentett panaszokat mielőbb kivizsgálja az önkormányzat, és elvégezteti a szükséges javításokat. Ezután ismertette a jövő évi munkálatok tervezetét, ám hozzátette, hogy ez az önkormányzat költségvetésének elfogadása után válik véglegessé.

sm.