Fenyre_fokuszalo_fizika1

Fényre fókuszáló fizika

A fénnyel kapcsolatos tudományos vívmányok mindennapi életünk során is fontos szerepet játszanak – ezt mutatta be a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola idei programsorozata, amit a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan rendezett meg az oktatási intézmény. Ennek zárásaként előadásokat hallgathattak meg a fizika iránt érdeklődő diákok, valamint egy nyertes pályázatnak köszönhetően látványos kísérletben lehetett részük a Foucault-inga „főszereplésével”.

Az Európai Fizikai Társulat az UNESCO és az ENSZ támogatásával a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította 2015-öt. A kezdeményezést hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat karolta fel. A programok megvalósításában közreműködő oktatási intézmények egyike a Városmajori Gimnázium volt.
A hegyvidéki iskola tavasz óta aktívan foglalkozik a fénnyel kapcsolatos fizikai témákkal. Áprilisban nagyszabású projektnapot tartott „A fizika mindenkié” címmel, ekkor szabadon választott előadásokon és vetélkedőkön vehettek részt a diákok. Ősszel a gimnázium fizikai és művészeti kategóriákban hirdetett pályázatot fővárosi iskolásoknak, akiknek díjait a programsorozat zárásán adta át Szebedy Tas igazgató.Fenyre_fokuszalo_fizika2Az utolsó rendezvényen meghívott szakemberek a lézerek világáról, valamint a kvantumoptikáról és a kvantuminformatikáról tartottak előadásokat. A díjazott pályamunkákat és azokat a posztereket, amiket a fizika tagozatos diákok állítottak össze a Fény című projektmunkáikból, kiállítás mutatta be. A tizedikes fizika tagozatosok maguk is résztvevői voltak az eseményeknek, egyebek közt fénytörési kísérletekkel és fénypolarizációs játékokkal.
„Programjainkkal a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére kívántunk rávilágítani” – mondta el a főszervező, Kertai Helga. A fizikatanárnő szerint az országszerte meghirdetett rendezvények nem titkolt célja volt az is, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a fizika iránt, amely sajnos már jó ideje nem tartozik a legkedveltebb felsőoktatási szakok közé.
A Városmajori Gimnázium által az Alcoa-Köfém Kft. pályaorientációs pályázatán nyert támogatásból egy igen látványos kísérlet is zajlott a zárónapon. Az iskola aulájában megépítették Léon Foucault francia fizikus speciális ingájának többemeletnyi magasságú másolatát, hogy azzal a Föld forgásának hatásait szemléltethessék.
A sikeres kísérletet követően a diákok bemutatták az Alcoa-pályázat keretében megvalósított projektjeiket. Ezek közt saját kezűleg készített kompozit modellrepülő, hangfalerősítő rendszer és elektroncsöves rádió is látható-hallható volt, sőt, a gitártestrezgések erősítésének elméleti kérdéseivel is megismerkedhetett a különleges témák iránt fogékony közönség.

k.

 

Kerek évfordulók

Elsősorban a kerek évfordulók miatt választották 2015-öt a fény évének. Ezer éve jelent meg az első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós műve, a De Aspectibus (magyarul: A látásról), Einstein pedig száztíz éve magyarázta meg a fényelektromos jelenséget, száz éve fogalmazta meg az általános relativitáselméletet. Ötven évvel ezelőtt a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást fedezték fel, s szintén ekkor fektették le a száloptikán történő információtovábbítás alapjait.