Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A szokásoknak megfelelően az esztendő utolsó heteiben tartják közmeghallgatásaikat a helyi nemzetiségi önkormányzatok. Ezúttal a horvátok, a lengyelek, az örmények és a szerbek évösszefoglalóját olvashatják.

Horvát kisebbség

Kulturális est

Egyperces néma főhajtással vette kezdetét a kerületi horvát nemzetiségi közmeghallgatás. A résztvevők együtt emlékeztek a közösség közelmúltban elhunyt oszlopos tagjára, Vuityné (Piukovics) Anicára.
Gyurity István elnök elmondta, hogy jó néhány idei programot a Fővárosi Horvát Önkormányzattal, valamint a kerületekben működő nemzetiségi önkormányzatokkal közösen sikerült tető alá hozni. Ezek között említette a tradicionális Horvát Bált, a Horvát Lelkigyakorlatot, a SLIKU (Kép) elnevezésű író-olvasó és képzőművészeti találkozót, valamint egy labdarúgótornát és -konferenciát. A fővárosi horvát iskola (HOŠIG) színtársulatának zadari vendégszerepléséhez szintén hozzájárultak.
A horvát államiság napját, június 25-ét a budapesti nagykövetségen ünnepelték, ahol október elején is vendégek voltak Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő vizitje alkalmából. Novemberben Felsőszentmártonba, az Országos Horvát Napra látogattak el. Ugyancsak részt vettek március 15-én és október 23-án a magyar nemzeti ünnepek alkalmából szervezett kerületi programokon.
Az elnök kiemelte, hogy a szűkös anyagi keretek ellenére keresik a Szentpéterfával való testvérvárosi összefogás folytatásának lehetőségét. Ennek részeként a szentpéterfai Koprive zenekar szolgáltatja a zenét a következő Horvát Bálon, 2016. január 15-én a Múzeum körúti Gólyavár rendezvényházban.
A programismertető után a közmeghallgatás kulturális estté alakult át. A rendezvény vendégeként a HOŠIG hagyományőrző együttes Dombai István vezetésével horvát népzenét játszott. Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok2

Lengyel kisebbség

Facebookon követhetők

Nagy lendülettel vetette bele magát a programszervezésbe a tavaly ősszel első ízben megalakuló hegyvidéki lengyel önkormányzat. Nyitrai Zoltán elnök a közmeghallgatáson elmondta, hogy március 14-én Bem József és Esterházy János születésének évfordulójára koszorúzási ünnepségeken emlékeztek, valamint egy beszélgetést is szerveztek a lengyel–magyar nemzettudat témakörében. A programot a Felső-Sziléziából érkező Calvi Cantores lengyel férfikar előadása színesítette.
Májusban Magyarország és Lengyelország viszonyáról beszélgettek Roman Kowalski lengyel nagykövettel a Jókai Klubban, a nyár végén pedig fotókiállítást rendeztek a Lívia-villában, felelevenítve a második világháború idején hazánkba befogadott lengyel menekültek sorsát. Szeptemberben különleges szolgáltatást indítottak rászoruló nyugdíjasoknak: havonta egyszer elviszik lengyel misére azokat az időseket, akik erre igényt tartanak. Lengyelország függetlenségének napján, november 11-én megkoszorúzták Józef Piłsudski tábornok Apor Vilmos téri emlékhelyét, közvetlenül ezután pedig zenés műsorral kísért történelmi visszatekintésre került sor a hegyvidéki polgármesteri hivatalban.
Nyitrai Zoltán kiemelte, hogy szerény anyagi lehetőségeikhez mérten támogatták az Országos Lengyel Önkormányzat által kiadott Polonia Węgierska című havilap megjelenését, a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület működését és az ELTE lengyel nyelvtanári képzését. Márciusban létrehozták a kerületi lengyel önkormányzat Facebook-oldalát, már több mint kétszáz követőjük van. Ott hirdették meg adventi programjukat is, a karácsonyi daltanulást és éneklést, amin szép számban vettek részt lengyel és magyar családok. Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok1

Örmény kisebbség

Óvják az anyanyelvet

Karácsonyi ünnepséggel kötötte egybe közmeghallgatását az örmény nemzetiségi önkormányzat. Hegedüs Annamária elnök elmondta, hogy februárban a Hollósy Simon emléktáblát koszorúzták meg, azt követően Seremetyeff-Papp János művészettörténész tartott előadást az önkormányzat épületében.
A nemzetiségi önkormányzat képviselői jelen voltak a március 15-i koszorúzáson, valamint a Budavári Örmény Önkormányzat genocídiumra emlékező műsorán, míg az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt kiállítást 30 ezer forinttal támogatták. Áprilisban, a havi klubnapon Uzsoki Mária mesélt örményországi útjáról, valamint sor került az Orlay utcai templom falán elhelyezett genocídiumi emléktábla felavatására. A következő hónapban Esztergomba kirándultak, ahol az egykori Örmény nevű település határvonalait igyekeztek feltérképezni, valamint részt vettek a Szent István-bazilikában tartott szentmisén, amit az örmény pátriárka és Erdő Péter bíboros celebrált.
Júniusban a Világosító Szent Gergelyre emlékező rendezvény és a szamosújvári búcsú szerepelt a programban, augusztusban csatlakoztak a Fővárosi Örmény Önkormányzat táborához, valamint megszervezték az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület nagyszabású összejövetelét. Egy hónappal később az MTA keleti gyűjteményét tekintették meg Kelecsényi Ágnes vezetésével. Bécsben ellátogattak az egyetlen örmény szerzetesrend, a mechitarista rend házába.
Október 6-án a XV. kerületi örmény önkormányzat és a Fővárosi Örmény Önkormányzat, 23-án a Hegyvidéki Önkormányzat megemlékezésén vettek részt. November 4-én következett az örmény nemzetiségi önkormányzat legnagyobb rendezvénye, a kiállítással egybekötött gálaműsor a MOM Kulturális Központban. Az év másik fontos eseménye a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesülettel kötött együttműködési megállapodás volt, aminek célja a magyar nyelv megőrzésének elősegítése.
Hegedüs Annamária elmondta, hogy 2016-ban is igyekeznek minden hónapban valamilyen programot szervezni, emellett folytatják nagy sikerű klubnapjaikat. Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok3

Szerb kisebbség

Telt házas Tabán-est

A kerületi szerb önkormányzat programjait áthatják az ortodox egyházi ünnepek. Dr. Lásztity Demeter elnök – akit tavaly a Szerb Országos Önkormányzat képviselőjének is megválasztottak – a közmeghallgatáson elmondta, hogy januárban Szent Száva, az első szerb pátriárka napját ünnepelték meg, s ugyanekkor adták át a Szent Száva Díjat és a Thököly Száva Díjat. Tavasszal közreműködtek a Szerb utcai templom hagyományos Szent György-napi búcsújának megrendezésében.
Szent Vid napján, június 28-án a szerbek és a törökök közti 1389-es rigómezei ütközetre emlékeztek, ebből az alkalomból Szentendrén és a Tabánban koszorúzási ünnepségeken vettek részt. Július elején ott voltak a grábóci zarándoklaton, ahová a közeli Horvátországból is sok szerb zarándok érkezett. A Tolna megyei Grábóc nevezetes hely a magyarországi szerbek számára, ott működik az ország egyetlen ortodox kolostora.
Augusztusban megemlékezést tartottak az Orczy-kertben található szerb emléknél, a volt Alfa mozi mellett lévő Illés-kútnál. Szeptemberben a szerbek által is lakott romániai Aradot és Temesvárt érintve utaztak Kelet-Szerbiába egy zarándokútra, s számos kolostort meglátogattak.
Az idén is megrendezték a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Tabán-estet. A méltán népszerű Tabán szerb táncegyüttes ismét telt házas műsort adott a nyár elején a MOM Kulturális Központban. Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok4

z–m.