Huszeves_a_Fejleszto_Napkozi_Otthon1

Húszéves a Fejlesztő Napközi Otthon

Nagyszabású kiállítás és zenés műsor, majd szakmai konferencia és ünnepi est tette emlékezetessé a Fejlesztő Napközi Otthon alapításának húszéves évfordulóját. A Kulturális Szalonban rendezett tárlaton kiderült, hogyan látják a világot az intézménybe járó gondozottak.

Az önkormányzati támogatással működő hegyvidéki Fejlesztő Napközi Otthon az önellátásra részben képes fogyatékosok napközbeni gondozását, nevelését végzi. Szabadidős programokat szervez, segít a hivatalos ügyek intézésében, étkeztetést és az egyéni fejlesztést szolgáló foglalkozásokat biztosít, támogatja az önszerveződő csoportok létrehozását, továbbá kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra.
Nem véletlen, hogy az intézmény huszadik születésnapja alkalmából a Kulturális Szalonban rendezett ünnepségen a művészeteknek jutott a főszerep. A jeles alkalomból összeállított tárlaton a gondozottak munkái voltak láthatók, és a zenés műsort is a Fejlesztő Napközi Otthonba járók szolgáltatták.
Az önkifejezés fontosságára hívta fel a figyelmet a megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester, aki emlékeztetett, hogy a gondozottak már számos alkalommal bemutatkoztak a hegyvidéki közönségnek. Többször részt vettek az Építsünk betlehemet! programban, sőt díjat is nyertek, megmutatták, hogy kis segítséggel milyen nagyszerű teljesítményre képesek. Ebben a család és az intézmény támogatása is megmutatkozik, hiszen a gondozottak részesülnek a család szeretetéből, miközben mindennapjaikban kitüntetett helyet foglal el a Fejlesztő Napközi Otthon. Az alpolgármester szerint a mostani kiállítás bizonyítja, mennyire sokrétű a tehetségük, milyen sokféleképpen tudják kifejezni érzéseiket, gondolataikat a művészetek nyelvén.
A napközi otthon azokat az értelmileg akadályozott fiatalokat fogadja, akik a speciális iskolák elvégzését követően nem tudnak belépni a munka világába. Az intézmény az önkormányzat segítségének köszönhetően folyamatosan fejlődik – mondta az ünnepségen Sándorné Erdélyi Judit.
Ahogy az intézményvezető fogalmazott, ez is szükséges ahhoz, hogy a gondozottak örömmel jöjjenek az otthonba, ahol szakemberek segítik fejlődésüket. Ennek lenyomata a jubileumi kiállítás, ami a Fejlesztő Napközi Otthon életébe is betekintést enged. Végezetül Kodály Zoltán gondolatát ajánlotta a jelenlévők figyelmébe: „A lelki egészség alapvető összetevője a biztonság, a valahová tartozás biztonsága, a közösségi lét megtartó ereje.” Mint hozzátette, a napközi otthon pontosan ezt a biztonságot nyújtja. Huszeves_a_Fejleszto_Napkozi_Otthon2

*

„Húsz évvel ezelőtt az önkormányzat, önként vállalt feladatként, az elsők között hozta létre fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó intézményét. A Fejlesztő Napközi Otthon tevékenysége az elmúlt két évtizedben mintegy ötven-hatvan fiatal s velük együtt ugyanennyi család életének megkönnyítéséről, kiteljesítéséről szólt” – mondta el a szakmai konferencián Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint nagy jelentősége van annak, hogy a fiatalok az otthonihoz hasonló, családias, elfogadó, biztonságot nyújtó környezetet találnak az intézményben.
Az önkormányzat már évek óta foglalkozik a gondozottak családjainak kérésével, hogy jöjjön létre a Fejlesztő Napközi Otthonhoz kapcsolódó bentlakásos ellátási forma, hiszen a szülők joggal félnek, mi lesz azután gyermekeikkel, ha ők már nem tudnak gondoskodni róluk. Pokorni Zoltán úgy látja, az önkormányzat elő tudna teremteni annyi forrást, hogy egy megfelelő épületben lakóotthont alakítson ki a fogyatékkal élőknek. A fenntartás hosszú távú, kiszámítható finanszírozása kapcsán azonban ma még sok a bizonytalanság, ezért ebben a kérdésben a kormányzattól várnak segítséget.
„Nem hagyjuk, hogy a fogyatékkal élő emberek magukra maradjanak nehézségeikkel, hiszen ez nem csak a családok ügye, ez a közösségünk ügye” – jelentette ki Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára. Mint fogalmazott, a fogyatékosságot korábban hátrányként, hiányként kezelték intézményi megközelítéssel; a jelenlegi kormány szemléletmódja alapján ugyanakkor a fogyatékkal élők „önálló, alkotó és értékteremtő, egyenrangú felebarátaink”.
Nem uniformizált intézményi ellátásra törekednek, hanem személyre szabott szolgáltatásokra – folytatta az államtitkár. A szolgáltatáscsomag egyik új, 2014 óta működő eleme a támogatott lakhatás programja, aminek keretében eddig 1000 férőhelyet alakítottak ki országszerte, s az elkövetkező években, 36 milliárd forint uniós támogatással, összesen 3600 fogyatékos embert helyeznének el intézmények helyett lakásokban. Ezzel együtt munkalehetőségeiket is bővítenék, ezért 2017-től új rendszert vezetnének be a rehabilitációs foglalkoztatásban.
A konferencián Sándorné Erdélyi Judit intézményvezető a Fejlesztő Napközi Otthon eddigi tevékenységét összegezte, Nagy-Bozsoky József rendező-operatőr pedig a fiatalok hétköznapjairól szóló filmet mutatott be. A fogyatékkal élők ellátásához kapcsolódó szakmai előadások sorában dr. Bánfalvy Csaba, az ELTE egyetemi tanára a társadalmi integrációval összefüggő problémákra hívta fel a figyelmet, míg dr. Fogarasi András, a Bethesda Kórház orvos-igazgatója az értelmi fogyatékosságok hátterében álló kórképekről beszélt.
A Fejlesztő Napközi Otthon terápiás munkatársa, Simon András „Nincs lehetetlen” címmel a fogyatékkal élők síoktatásának lehetőségeiről szólt, majd Beregszászi Georgina, aki szintén az intézmény munkatársa, a Hit és Fény közösség életébe engedett betekintést. Végezetül Pál Ferenc atya tartott előadást a segítők testi, lelki egészségéről.
A rendezvényt követően a szervezők – Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége fővédnökségével – ünnepi műsorral várták a közönséget a MOM Kulturális Központban. Fellépett az értelmi sérült színészek társulata, a Baltazár Színház, valamint az intézmény gondozottjai és segítői bemutatták adventi produkciójukat. A programot Hegedűs Katalin és Hegedűs Endre zongoraművészek előadása zárta.

sm–z.